Menu Zavřít

Řecko dluží Komerční bance osm miliard

12. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Jediná KB přiznala, jaký objem investovala do řeckých dluhopisů

Necelé jedno procento z celkové bilance. Takové jsou prý investice tuzemských bank do řeckých dluhopisů. Uvádí to Česká národní banka a v přepočtu se jedná o sumu okolo pětadvaceti miliard korun. Pouze jediná banka je ale ochotná přiznat, kolik řeckých bondů vlastní. Komerční banka tvrdí, že aktuálně činí hodnota těchto cenných papírů v jejím portfoliu osm miliard korun. A prý zatím na investici netratí. „Za rok 2009 je přecenění řeckých dluhopisů mírně pozitivní díky meziročním změnám tržních úrokových měr a kreditních spreadů,“ uvedl Michal Teubner z tiskového oddělení Komerční banky s tím, že přeceňování dluhopisů v portfoliu realizovatelných cenných papírů probíhá průběžně prostřednictvím účtu vlastního kapitálu. Banka rovněž tvrdí, že některé dluhopisy jí během loňska Řecko v souladu s emisními podmínkami splatilo. O jaký jde objem, však nesdělila. KB navíc uvedla, že naposledy nakupovala řecké dluhopisy v roce 2008 a hodlá je držet do splatnosti.

MMF24

Průšvih…

Ostatní komerční banky své řecké investice odkrývat nehodlají. Z celkového objemu bankovních investic do řeckého dluhu zbývá sedmnáct miliard, k nimž se nikdo nehlásí. Spekuluje se, že několik miliard drží ČSOB, jenže banka odmítá sdělovat cokoli nad rámec své výroční zprávy. Podobná reakce přišla také od UniCredit Bank. Česká spořitelna uvedla, že její objem investic do zahraničních bondů nepřesahuje padesát milionů korun. Raiffeisenbank s J&T Bankou odmítly, že by zmiňované bondy držely či nakupovaly.
Investoři, kteří v současné době mají tyto dluhopisy ve svém portfoliu, nemusejí vůbec prodělávat. Dopad na hospodaření bank rovněž nemusí být nijak zásadní. Záleží, kdy dluhopisy nakoupily, a jak je mají zaúčtované. Pokud totiž dluhopisy hodlají držet do splatnosti a Řecko nezkrachuje, žádnou ztrátu nerealizují. „Mají-li naopak tyto dluhopisy v obchodním portfoliu, dopad současného poklesu reálných tržních cen o zhruba pět procent se ihned promítne do jejich výsledovky. Tedy každá miliarda takové investice učiněné před zhoršením řecké pozice povede ke ztrátě asi padesáti milionů korun. Pokud tyto dluhopisy neprodají a Řecko nakonec vše řádně splatí, dostanou tuto ztrátu zpět,“ říká Petr Kříž, expert na bankovnictví a finanční trhy a partner společnosti PricewaterhouseCoopers Audit.

… nebo výhodná investice?

Řada expertů se nyní nemůže shodnout na tom, zda vydržet s dluhopisy do splatnosti, či je raději se ztrátou prodat. Investoři věří, že Řecko „přežije“ a svůj dluh splatí. I v současné době ale může být nákup dluhu této země výhodnou investicí. „Pokud Řecko své závazky řádně splatí, pak nákup řeckého dluhu – dnes s rizikovou prémií oscilující kolem pěti procent – bude výhodný. Naopak společnosti, které řecký státní dluh pořídily v minulosti za téměř bezrizikové sazby a dnes by ho chtěly nebo musely prodat za tržní cenu, tedy se srážkou ve výši pěti procent, na tom prodělají,“ tvrdí Kříž.
Minulé pondělí si investoři mohli koupit řecký pětiletý dluhopis s výnosem 5,78 procenta. Před půl rokem byl výnos u tohoto bondu jen 3,43 procenta. Pokud v současné době někdo drží řecké dluhopisy a neprodělává, nebo je na nule, znamená to, že nakupoval na přelomu roku 2008 a 2009. Právě tehdy byla dle makléřů nejlepší příležitost investovat do řeckého dluhu. „Nákup kdykoli před tímto obdobím anebo kdykoli po něm znamená, že investoři prodělávají,“ konstatoval hlavní ekonom Patria Finance David Marek.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).