Menu Zavřít

ŘECKO NA ŽIŽKOVĚ

3. 10. 2001
Autor: Euro.cz

V sobotu se peče kůzle nebo jehně

Je to neuvěřitelné, ale kousek Řecka se dá vykouzlit i na pražském Žižkově. Než jsme poprvé navštívili řeckou tavernu Olympos, nevěděli jsme, co všechno se dá udělat z obyčejného žižkovského dvorku. Do restaurace se vchází klasicky z ulice. Útulná místnost laděná modrobíle je sice lákavá, ale pokud je pěkné počasí, určitě stojí za to sednout si venku. Dvorek je uspořádán zcela v řeckém stylu – stoly pod přístřeškem, pec, rošty na grilování a gril, na němž se každou sobotu točí kůzle nebo jehně. Zdi jsou pomalovány antickými motivy nebo laděny do národních barev, bílé a modré. Stín sice obstarávají poněkud neřecké kaštany, ale jinak je iluze dokonalá. Jen mořský odér chybí. Ale to nevadí, protože si můžete užívat vůní jiných – pečeného masíčka, koření a pečených placek.
Pod další stříškou je navíc stůl na ping–pong, takže si mezi hutnými jídly můžete i zasportovat. Děti se vyřádí na houpačkách, skluzavce a plastikových motorkách. V sobotu je ale pro ně asi větší atrakcí kůzle otáčející se na grilu.
V Olympu se navíc v sobotu navečer schází krajané majitele i s dětmi, iluze Řecka je tudíž ještě silnější.
Přistupme ale k jídlu. Majitel, pan Dimitris Nedelkos si z Řecka přivezl i personál kuchyně a udělal dobře. Jídlo je vynikající. Začali jsme smaženými kapiemi za 70 korun a smaženými paprikami
plněnými sýrem za 120 korun. K tomu řecký chléb. Jako aperitiv jsme pochopitelně zvolili ouzo s vodou a ledem. V této kombinaci je vždy vynikající. Panáček stál 60 korun. Další výběr byl téměř nadlidsky těžký. Mám si dát jehněčí, kůzle, vynikající mleté maso nebo některý ze špízů? Nebo snad smaženou chobotnici, musaku či mořského vlka? Těžko říci. To by sem člověk musel chodit každý den. Nakonec jsme si dali mix gril složený z jehněčího špízu, obřího karbanátku a plátku skopového za 200 korun. Druhým hlavním jídlem byl obrovský jehněčí špíz (který ovšem mohl být propečenější) za 220 korun. Jako příloha se výborně hodily opečené brambory s kousky balkánského sýra. Místo tradičního zeleninového řeckého salátu jsme si vybrali tzatziki, což je jogurt smíchaný s cuketou, česnekem a kořením (u nás se koření na tzatziki sice běžně prodává v obchodech, ale není to ono). Popíjeli jsme samozřejmě retsinu, vynikající víno s příchutí pryskyřice. K dostání jsou v Olympu i retsiny archivní v sedmičkových lahvích.
Při pojídání dezertů jsme pochopili, proč Řekové rozhodně nepatří k nejštíhlejším národům Evropy. Něco tak sladkého (ale zároveň dobrého) jsme v životě nejedli. Pravou bombou byl galaktobourikos – vanilkový krém v listovém těstu, to vše polité medem. I zmrzlinový pohár byl polit sladkou jahodovou šťávou. Spolu s kafé frapé (pochopitelně s cukrem a mlékem) to byla pravá sladká nirvána.
Tavernu Olympos bychom určitě doporučili k oslavám všeho druhu. Pozvat si můžete klidně celé příbuzenstvo, protože místa je tu opravdu hodně. Židle jsme se ani nesnažili počítat. Je ale dobré, když větší návštěvu nahlásíte předem.
Personál je vlídný, ochotný, k jídlu hraje řecká muzika – národní, ale i do řečtiny přezpívané, a tedy legrační písničky od Stinga. Kdybychom měli vše shrnout, Olympos je pohoda. Jak pro dospělé, tak pro děti. Navíc majitel je rozumný a ceny udržuje na přijatelné úrovni. A to je chvályhodné i vzhledem k tomu, že například všechny ryby jsou čerstvé, nic se nepřipravuje ze zmrzlých kousků.

Adresa
Kubelíkova 9, Praha 3–Žižkov, tel.: 22 72 22 39

Otevírací doba
denně od 12 do 24 hodin, v neděli do 23 hodin

Druh kuchyně
řecká

Platba kartou
American Express, MasterCard, VISA

Jídelní lístek
čeština, angličtina, řečtina

Jazyková vybavenost personálu
čeština, němčina, angličtina, řečtina

Původ nabízených vín
Řecko

Hodnocení restaurace

Jídlo
18 bodů z 20
Obsluha
9 bodů z 10
Atmosféra
10 bodů z 10
Co dostanete za své peníze
9 bodů z 10
Celkem
46 bodů z 50

Výběr z jídelního lístku
Chobotnicový salát 190,-
Pečené kapie 70,-
Sýr bujurdi140,-
Tzatziki 70,-
Řecký salát 120,-
Suvlaki – telecí špíz 220,-
Jehněčí hřebínky 260,-
Chobotnice na roštu 500,-
Ančovičky 190,-
Mečoun 500,-
Ořechový moučník 60,-

WT100

Výběr z vinného lístku
Retsina bílá (džbánek 0,6 litru): 120,-
Oiropiima, ročník 1998: 480,-
Ambelou a dryos, ročník 1995: 780,-
Ktima palivou, ročník 1996: 850,-

  • Našli jste v článku chybu?