Menu Zavřít

Ředitelem ostravské nemocnice bude Machytka. Vedl ji už po Němečkově odvolání

25. 4. 2018
Autor: čtk

Ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) bude Evžen Machytka, který byl po únorovém odvolání bývalého ředitele, někdejšího ministra zdravotnictví za ČSSD, Svatopluka Němečka pověřen řízením tohoto zdravotnického zařízení.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) dal Machytkovi přednost před lékařem Jiřím Havrlantem, který rovněž v minulém týdnu uspěl ve výběrovém řízení. Podporovala ho Ostravská univerzita, s jejíž Lékařskou fakultou nemocnice spolupracuje. Své rozhodnutí oznámil Vojtěch po dnešní návštěvě FNO.

Ministr uvedl, že k zásadním úkolům nového ředitele patří stabilizace personální situace, řešení vztahů s Lékařskou fakultou, dořešení auditů v nemocnici a z nich vyvození případných důsledků a také samotný rozvoj nemocnice.

„Udělám maximum proto, aby nejenom tyto úkoly a priority byly splněny,“ řekl Machytka. Dodal, že pro něj vždy na prvním místě bude spokojený pacient, kterému bude poskytnuta kvalitní péče.


Makáme v demisi. Budou se měnit daňové zákony, odpadový i horní zákon

 Premiér Andrej Babiš


Vojtěch uvedl, že v tajném hlasování dostali Machytka i Havrlant shodně devět hlasů. „Seznámil jsem se se závěry a konzultoval jsem to i s některými členy komise a především s předsedou (náměstkem ministra Romanem Prymulou), který nakonec dal své stanovisko jakožto předsedy. To je také standardní postup, pokud je vyrovnaný počet hlasů tak, že rozhoduje hlas předsedy a jeho doporučení,“ uvedl Vojtěch.

Ministr dodal, že předseda komise jednoznačně doporučil jmenovat Machytku. „Doktor Machytka má větší zkušenosti, pokud jde o vědu, pokud jde o oblast mezinárodních zkušeností, kdy působil ve spolupráci s lékaři z Harvardu a z dalších špičkových pracovišť. Jedna z nepominutelných skutečností byly i jazykové schopnosti, kdy bohužel pan doktor Havrlant tyto plně nevykazoval,“ uvedl Vojtěch.

Rektor Ostravské univerzity Jan Lata nepovažuje rozhodnutí ministra za šťastné. „Vzhledem k průběhu a výsledku výběrového řízení a nedobré situaci ve fakultní nemocnici nepovažuji rozhodnutí pana ministra za šťastné, nicméně je to jeho právo i zodpovědnost. Nezbývá než věřit, že nový ředitel splní svoje sliby a zlepší spolupráci s Lékařskou fakultou a zachová se korektně i ke svým oponentům,“ řekl Lata.

Němeček: Bůh chraň ostravskou nemocnici

„Bůh chraň Fakultní nemocnici Ostrava. Víc k tomu nemám, co říct,“ řekl odvolaný a novým ministrem a premiérem Andrejem Babišem kritizovaný ředitel nemocnice Svatopluk Němeček. V úterý na twitteru napsal, že se „realizuje plánovaný scénář“ a ministr v médiích zostouzí jeho práci. Němeček coby ministr měl spory s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) ještě v době, kdy Babiš působil jako ministr financí. V listopadu 2014 na něj Babiš podal trestní oznámení kvůli nákupu zdravotnického přístroje pro nemocnici, roztržkami se zabývala i koaliční rada bývalé vlády ANO, ČSSD a lidovců. Němeček zase například řekl, že Babišem v té době vlastněná média o něm lžou se záměrem ho poškodit.

Spolu s příchodem Machytky se na Chirurgickou kliniku vrátil jako sekundární lékař i její někdejší přednosta Pavel Zonča, který byl v minulosti i děkanem Lékařské fakulty a po svém odvolání je s univerzitou ve sporu. Spletitou personální situaci v nemocnici provázejí kontroverze. Objevily se také informace o rušičkách odposlechu v kanceláři ředitele či údajné nepovolené léčbě onkovakcínami, kterou prošetřuje policie. Proti Machytkovi i Zončovi se postavila část lékařů Chirurgické kliniky, jiní Machytku naopak podpořili. Vojtěch dnes uvedl, že se s Machytkou dohodl na tom, že Zonča nebude aspirovat na funkci přednosty kliniky, na níž bude vypsáno výběrové řízení. To by podle ministra situaci mělo uklidnit.

Nemocnice má téměř 3300 zaměstnanců. Loni hospitalizovala 44.966 pacientů a provedla 611.853 ambulantních vyšetření.

CIF24

Personální změny za Adama Vojtěcha:

• 18. prosince 2017 - Ministerstvo zdravotnictví informovalo, že rezignoval ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Zdeněk Blahuta. O odvolání požádal z osobních důvodů. SÚKL zodpovídá za kritizovaný systém elektronických receptů e-recept, ministr Adam Vojtěch se dříve vyjádřil, že systém je nepřipravený, a nebude proto lékaře za jeho nevyužívání pokutovat. Blahuta naopak tvrdil, že systém připraven je. Řízením SÚKL byla po Blahutově odchodu pověřena náměstkyně ředitele Irena Storová.

• 20. prosince 2017 - Novou politickou náměstkyní ministra se stala Alena Šteflová. Ve funkci nahradila náměstkyni za ČSSD Lenku Tesku Arnoštovou, která rezignovala. Druhým politickým náměstkem, který skončil, byl Kamal Farhan (ANO), jenž byl zvolen poslancem. Ke konci roku skončili také odborní náměstci Tom Phillipp a Petr Landa, jejichž sekce se sloučily.

• 26. ledna 2018 - Ministr Vojtěch odvolal ředitelku pražské Nemocnice Na Bulovce Andreu Vrbovskou. Důvodem podle něj byla závažná zjištění, která se týkala její osoby a řízení nemocnice a ztráta důvěry. Vojtěch později naznačil, že za odvoláním Vrbovské je podezření na přílišný vliv lobbistických skupin. Řízením nemocnice ministr dočasně pověřil statutárního zástupce ředitelky Františka Nováka.

• 9. února 2018 - Ministr Vojtěch odvolal ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě Svatopluka Němečka. Důvodem bylo podle něj manažerské selhání vedoucí k destabilizaci nemocnice, umělé navyšování hospodářského výsledku a střet zájmů, protože Němeček, bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD, působil i ve vedení nemocnice v Bohumíně. Němeček důvody označil za smyšlené. Řízením nemocnice nebyl dočasně pověřen žádný z šesti náměstků ředitele, ale lékař Evžen Machytka, který v nemocnici působí na oddělení gastroenterologie.

• 20. února 2018 - Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že rezignovala ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Jitka Sosnovcová. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve své zprávě uvedl, že kontrola v ústavu odhalila porušení rozpočtové kázně za 67 milionů korun či chyby v zadávání veřejných zakázek. Problémem byly také nízké ceny pronájmů bytů pro zaměstnance. Server iDnes napsal, že pražský byt za 960 korun měsíčně si pronajímala i Sosnovcová. Dočasným řízením ústavu byla pověřena vedoucí Centra zdraví a životních podmínek SZÚ Helena Kazmarová.

• 1. března 2018 - Ministr Vojtěch svým politickým náměstkem jmenoval odborníka na zdravotnické právo Filipa Vrubla.

• 25. dubna 2018 - Ministr Vojtěch rozhodl, že ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) bude Evžen Machytka.

Přečtěte si také:

Babiš vyzval ředitele GIBS Murína k rezignaci. Pohrozil mu skandálem

Úřednická čistka. Kabinet zruší 14 sekcí a desítky míst na ministerstvech i na Úřadu vlády

Kabinet v demisi pokračuje v čistce. Vojtěch odvolal svého předchůdce Němečka

Vojtěch odvolal ředitelku Nemocnice Na Bulovce Vrbovskou


  • Našli jste v článku chybu?