Menu Zavřít

Refundace náhrady mzdy při pracovním volnu zaměstnance

4. 1. 2017
Autor: Euro.cz

Naše firma poskytla zaměstnanci pracovní volno s náhradou mzdy na činnost v dětském táboře. Kdo nám uhradí takto vyplacenou mzdu?Zaměstnavatel má právo uplatňovat na tom, pro koho byl zaměstnanec uvolněn, náhradu mzdy (refundaci).

Vaše dotazy, naše odpovědi

CIF24

Naše firma poskytla zaměstnanci pracovní volno s náhradou mzdy na činnost v dětském táboře. Kdo nám uhradí takto vyplacenou mzdu?

Zaměstnavatel má právo uplatňovat na tom, pro koho byl zaměstnanec uvolněn, náhradu mzdy (refundaci). Jde o náhradu mzdy, kterou zaměstnavatel (podnikatel) vyplatil zaměstnanci, i když zaměstnanec po dobu uvolnění nepracoval a zaměstnavatel mu poskytl pracovní volno. Právní úpravu refundace mzdy obsahuje zákoník práce v § 124 a nařízení vlády č. 108/1994 Sb., v ustanovení § 14 až 20. Zaměstnavatel ji může uplatňovat na tom, pro koho zaměstnance uvolnil pro překážky v práci z důvodu obecného zájmu. Jedná se o pracovní volno k výkonu veřejných funkcí, občanských povinností a jiných úkonů v obecném zájmu. Pracovní volno se poskytuje v nezbytně nutném rozsahu, včetně cesty do místa výkonu této překážky. Příklad, co se rozumí výkonem veřejné funkce, uvádí § 14 nařízení vlády č. 108/1994 Sb. Jde zejména o výkon povinností vyplývajících z funkce poslance Poslanecké sněmovny Parlamentu, senátora, člena zastupitelstva obce a přísedícího u soudu. O výkon občanských povinností jde zejména u svědků-tlumočníků a jiných osob předvolaných k jednání soudu nebo jiného státního orgánu nebo orgánu obce, při poskytnutí první pomoci, povinných lékařských prohlídkách, opatřeních proti přenosným nemocím, izolaci z důvodu veterinárně ochranných opatření, poskytnutí osobní pomoci při požární ochraně apod. Další možnosti poskytování pracovního volna a tím i refundaci náhrady mzdy uvádí vyhláška č. 18/1991 Sb., o jiných úkonech v obecném zájmu. Mezi jiné úkony v obecném zájmu patří například činnost dárce krve, afereze a při odběru dalších biologických materiálů a činnost člena Horské služby. Pracovní volno se dále poskytuje pro činnost vedoucích táborů dětí a mládeže (například tábory letní i zimní pořádané odborovými orgány, Skautem, Junákem, charitativními a dalšími společenskými organizacemi), jejich zástupců pro věci hospodářské a zdravotní, oddílových vedoucích, vychovatelů, instruktorů, případně středních zdravotnických pracovníků v nezbytně nutném rozsahu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).