Menu Zavřít

Registrovaní partneři mohou adoptovat děti, rozhodl Ústavní soud

28. 6. 2016
Doba čtení: 3 minuty
Autor: čtk

Ústavní soud (ÚS) otevřel lidem žijícím v registrovaném partnerství cestu k individuálnímu osvojení dítěte. Na návrh Městského soudu v Praze škrtl ustanovení zákona, které adopci registrovaným partnerům znemožňovalo. Svobodní gayové a lesby si teoreticky dítě jako jednotlivci osvojit mohli, po uzavření partnerství už to nešlo. Nález vstoupí v platnost dnem vyhlášení ve sbírce zákonů.

Nález se nevztahuje ke společnému osvojení, které občanský zákoník umožňuje pouze manželským, tedy heterosexuálním párům. Jde jen o individuální adopci jedním osvojitelem, kterou zákon připouští jako spíše výjimečnou možnost.

Dnešní nález tedy přímo nedopadá ani na situace, kdy registrovaný partner chce osvojit partnerovo dítě. V případě individuální adopce totiž dochází ze zákona k zániku příbuzenského poměru mezi dítětem a jeho biologickým rodičem či rodiči.

Dienstbier: Dosavadní zákon je diskriminační, předložím novelu
Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) předloží v reakci na rozhodnutí ÚS v nejbližší době vládě novelu zákona o registrovaném partnerství, která umožní osvojení dětí osobou žijící v registrovaném partnerství i osvojení dítěte partnera.

Dienstbier uvedl, že dosavadní znění zákona bylo zjevně diskriminační. Novelu měl připravenou pro zavedení možnosti osvojení biologického dítěte partnera a čekal na rozhodnutí soudu, aby ji případně upravil. Nyní ji doplní o možnost individuálního osvojení osobou žijící v registrovaném partnerství. „Je to minimalistická úprava, kterou je třeba učinit,“ uvedl. Zdůraznil, že ve všech případech rozhodují soudy na základě nejlepšího zájmu dítěte.

„Napadeným zákonným ustanovením, kterým byla jedna skupina osob zcela nedůvodně vyloučena z možnosti osvojení dětí, dochází ve svých důsledcích k zásahu do jejich lidské důstojnosti,“ uvedl soudce zpravodaj Vojtěch Šimíček. V nálezu ovšem zdůraznil, že preference manželství v obecné rovině je v souladu s ústavou, a to vzhledem k jeho nezastupitelné společenské roli.

ÚS podle Šimíčka nemůže zavírat oči před proměnami rodinného soužití. „Na druhé straně však zdůrazňuje, že nespatřuje sebemenší rozumný důvod, pro který by i on sám měl k erozi tradičního pojetí rodiny a její funkce jakkoliv aktivně přispívat,“ uvedl Šimíček.

Přečtěte si o chystaných změnách v rodičovské dovolené

Přiležitost pro bohaté. Rodičovskou by mohli brát rychleji

Ilustrační foto

ÚS přezkoumával právní úpravu na základě konkrétního sporu. Muž žijící v partnerství požádal radnici Prahy 13 o zařazení mezi osvojitele. Úřad to s odkazem na zákon odmítl, stejně postupoval i pražský magistrát. Muž podal žalobu, soud ale řízení přerušil a obrátil se na ústavní soudce – nechtěl totiž aplikovat zákon, o jehož ústavnosti má pochybnost. Nyní se městský soud k případu vrátí.

„Jsem šťasten, určitě je šťastný i náš klient, a myslím si, že všechny organizace, které se podílely na přípravě celého toho procesu k tomu, abychom to dostali k Ústavnímu soudu,“ řekl právník Petr Kalla, který muže zastupoval ve správním řízení.

MMF24

Právní úprava znemožňující registrovaným partnerům individuální adopci byla dlouhodobě terčem kritiky některých organizací na ochranu lidských práv a dalších iniciativ. Dnešní nález už přivítala například Platforma pro rovnoprávnost, uznání a diverzitu (PROUD).

ÚS nebyl zcela jednotný. S nálezem nesouhlasil soudce Vladimír Sládeček. Dílčí výhrady k odůvodnění měli Ludvík David, Jaromír Jirsa a Jiří Zemánek.

Přečtěte si, jak v Česku hospodaří rodiny

Dluhy českých domácností stále rostou. Mohou za to hypotéky

 Ilustrační foto
Lumos: Registrovaný partner může dětem z ústavů poskytnout rodinu
Podle české pobočky mezinárodní organizace Lumos, která podporuje náhradní rodinnou péči, by sexuální orientace neměla být překážkou k výchově dětí. Registrovaný pár by mohl dětem z ústavů zajistit dětství v rodinném prostředí stejně jako dvojice manželské.

Mezinárodní organizaci Lumos založila autorka Harryho Pottera J. K. Rowlingová. Česká pobočka funguje od roku 2008. Kritizuje hlavně vysoký počet dětí v ústavech. Prosazuje uzákonění zákazu posílat do ústavních zařízení malé děti. Česko je jednou z posledních zemí, kde je možné dávat do ústavů chlapce a děvčata do tří let.

„Možnost adopcí registrovanými partnery vítáme. Sexuální orientace by neměla být překážkou vychovávat dítě. Pokud registrovaní partneři projdou procesem odborného posouzení jako všichni zájemci o adopci, rozšíří tak řady těch, kteří si mohou vzít dítě z ústavu,“ uvedla Křižanová.

Organizace poukazuje na dopady ústavní péče na vývoj dětí a jejich další život. „Při nejlepší vůli ústavní péče dítěti nemůže nahradit dětství v rodinném prostředí, které mu naopak může poskytnout registrovaný pár stejně jako pár manželský,“ dodala Křižanová.
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).