Menu Zavřít

Regulace pro koho?

19. 8. 2019
Autor: Euro.cz

Návrh realitního zákona zůstal za očekáváním Regulace realitního trhu dává logiku.

Lidé investují do nemovitostí miliony korun, někdy i vyšší sumy, často jde o celoživotní úspory. Pomůže připravovaný realitní zákon poctivým profesionálům i klientům? Zbaví trh největšího problému - možných zpronevěr peněz? Návrh zákona sice obsahuje i povedené pasáže, třeba nutnost uzavírat smlouvy pouze v písemné formě nebo přísnější nároky na osoby, které na trhu podnikají včetně zavedení vázané živnosti, ale jako celek bohužel zůstal spíše za očekáváním.

Zákon selhává v oblasti zavedení povinného pojištění a regulace úschov peněz. Pojištění má dle zákona fungovat jako jakési „výpalné“, aby makléř na trhu mohl vůbec podnikat. Zákon ho totiž vyžaduje i po makléřích, kteří podnikají na účet a jménem realitní kanceláře. Ta je samozřejmě sama pojištěna a je to ona, kdo odpovídá svým klientům. Tisíce lidí by si tak dle návrhu zákona musely platit drahé, ale zbytečné pojištění. Lobby pojišťoven? Nemyslím. Spíše úsměvná nešikovnost. Výsledek? Nárůst cen za služby makléřů. Pravděpodobně je to důsledek toho, že při přípravě předkladatelé komunikovali pouze s úzkou skupinou lidí na trhu, kteří mají své zájmy, a nezískali si tak dostatečný přehled o celém trhu. Částečně je to i chyba makléřů a realitních kanceláří, protože za dlouhá léta nezformovali silný společný hlas, jako se to povedlo například na trhu finančního zprostředkování.

WT100

U regulace úschov zase vláda i poslanci plánují propásnout šanci skutečně ochránit klientské peníze od zpronevěr či nesprávného zacházení. Měla zde přijít regulace například po vzoru USA. Tedy stanovení přísných podmínek pro poskytovatele úschov a účinný dohled nad těmito subjekty. Namísto toho Poslanecká sněmovna pouze vychází vstříc silné advokátní lobby. Úschovy žene do rukou advokátů. Při vší úctě, právě advokátní úschovy stojí v minulosti za zpronevěrou minimálně desítek milionů korun. •

  • Našli jste v článku chybu?