Menu Zavřít

Řehákův Direct kupuje od manželů Hlavsových investiční platformu Fondee. Získal v ní stoprocentní podíl

Dnes
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Skupina Direct
  • Skupina Direct podnikatele Pavla Řeháka koupila 100 procent akcií v investiční platformě Fondee
  • Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla, Fondee však dále povedou jeho spoluzakladatelé, manželé Eva a Jan Hlavsovi
  • Directu se díky akvizici otevřela brána na polský a slovenský trh a také možnost rozšířit pro vlastní klienty spektrum nabízených služeb

Skupina Direct podnikatele Pavla Řeháka hlásí novou akvizici. Za blíže nespecifikovanou částku koupila stoprocentní podíl v tuzemské investiční společnosti Fondee manželů Jana a Evy Hlavsových. Ti nicméně firmu, která jako jedna z prvních na českém trhu nabídla drobným investorům platformu pro obchodování s nízkonákladovými ETF fondy, nadále povedou, přičemž ani pro samotné klienty Fondee se z uživatelského hlediska nic nemění.

Direct si od své nejnovější akvizice slibuje další rozšíření služeb pro vlastní zákazníky. A to jak zde v Česku, tak rovněž v sousedním Polsku a na Slovensku, kam nyní pronikl právě díky projektu manželů Hlavsových.

Outstream Placeholder

„Příběh Fondee sledujeme již delší dobu. Vždy se nám líbil jeho otevřený a férový přístup ke klientům, který je velmi blízký hodnotám Directu. Naším cílem je přinášet klientům mimořádné zážitky skrze jednoduché, rychlé, spolehlivé a přátelské služby a produkty. Jsem rád, že si v tomto smyslu rozumíme,“ nechal se slyšet Řehák s tím, že když se objevila příležitost se s Fondee propojit, měl o svých dalších krocích ihned jasno.

Nová životní fáze

Hlavsovi Fondee založili v roce 2017, přičemž za tu dobu si platforma dokázala napříč všemi třemi zmíněnými trhy získat více než 16 tisíc klientů. Akvizicí ze strany Directu nyní podle svých spoluzakladatelů vstupuje do další životní fáze.

„Dozrál čas na to Fondee propojit s kapitálově silným hráčem, který dopomůže naplnit náš společný záměr učinit z investování do ETFek jeden z nejpopulárnějších způsobů investování,“ podotkl Jan Hlavsa, podle něhož bude zapojením platformy do struktur skupiny Direct od nynějška možné hledat společné synergie obou společností a rozšiřovat spektrum nabízených produktů. Mezi ty mimo jiné patří udržitelné investování do ESG portfolií, zvýhodněné dětské investiční účty a penzijní investiční účty, jež lze počínaje letoškem v Česku sjednat v režimu takzvaného dlouhodobého investičního produktu zvýhodněného státem.

WT100

Spor s ČNB

Sám Řehák v pořadu Agenda serveru Seznam Zprávy uvedl, že díky akvizici, kterou musí ještě posvětit Česká národní banka (ČNB), získává jeho skupina další z hlavních pilířů, jež hodlá v příštích měsících a letech rozvíjet. „Dnes je ve skupině Direct pojišťovna, Direct auto a Fidoo jako finanční služby pro malé a střední podnikatele. Fondee bude čtvrtým pilířem, na kterém naši budoucnost budeme stavět,“ vysvětlil zakladatel společnosti VIGO Investments, která Direct majetkově zastřešuje.

Hlavsa z Fondee: Nekupovat akcie, když je jejich cena vysoká? Nesmysl, S&P 500 může letos navzdory dosavadním rekordům ještě růst
Přečtěte si také:

Hlavsa z Fondee: Nekupovat akcie, když je jejich cena vysoká? Nesmysl, S&P 500 může letos navzdory dosavadním rekordům ještě růst

Ačkoliv se Fondee může chlubit relativně velkou uživatelskou základnou, faktem je, že jako takové je ztrátové. Letos v červenci navíc podle ČTK dostalo od ČNB pokutu ve výši 900 tisíc korun za pochybení při poskytování investičních služeb zákazníkům. Těch se platforma měla dopustit během let 2021 a 2022. Vedení společnosti se následně nechalo slyšet, že se rozhodnutí českého bankovního regulátora bude bránit u Soudního dvora Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).