Menu Zavřít

Reklama i násilí

22. 10. 2004
Autor: Euro.cz

V Jihlavě proběhne Mezinárodní festival dokumentárních filmů

Od skromné podoby studentského festivalu pro pár desítek zasvěcených uzrál festival v respektovanou přehlídku zajímavých kousků, které vznikají v rámci české a světové dokumentaristické tvorby. V mnoha případech jsou festivaly jediným místem, kde lze filmy tohoto typu vidět.

V mezinárodní premiéře bude v Jihlavě představen například film Přes hranici - esej pěti režisérů o tom, co všechno ohraničuje středoevropské země. Českou republiku v projektu zastupuje režisér Jan Gogola, slovensko loňský vítěz jihlavské soutěže Peter Kerekeš. V soutěži figuruje rovněž kontroverzní dokument Víta Klusáka a Filipa Remundy Český sen - úvaha o vlivu reklamy, která před časem vzbudila rozruch reklamní kampaní na fiktivní hypermarket a hněv stovek lidí, kteří se onou reklamou nechali nalákat.

Výjimečný zážitek slibují pořadatelé v souvislosti s kanadským dokumentem Korporace. Film, jenž si vydobyl cenu diváků na festivalu v Sundance, staví do kontrastu vlády a nadnárodní korporace a nastoluje otázku, kdo z nich má větší moc a vliv. Žhavé téma komentují kontroverzní osobnosti jako filmař Michael Moore či filozof Noam Chomsky. Jeden z nejúspěšnějších dokumentů poslední doby dosud ověnčilo jedenadvacet cen z nejrůznějších festivalů. V programu je i film proslulého dokumentaristy Fredericka Wisemana Domácí násilí 2 či film Francouze Raymonda Depardona Desátý distrikt, představený letos v Cannes.

Českou dokumentaristickou tvorbu zastupuje film Víta Janečka Pravidla hry, který analyzuje principy fungování různých mocenských struktur. Za pozornost stojí i studie trojice režisérů s názvem Den E. Vznikala na třech místech České republiky v den, kdy země vstupovala do Evropské unie.

WT100

Super Size Me. Amerika tloustne. Již 37 procent dětí a dospívajících Američanů trpí nadváhou, dva ze tří dospělých obezitou. Selhává sebekontrola, nebo jsou na vině řetězce s rychlým občerstvením? Americký hit od Morgana Spurlocka, který se při hledání odpovědi mimo jiné měsíc dobrovolně stravoval třikrát denně výhradně výrobky od McDonald’s, bude mít v Jihlavě českou premiéru.

  • Našli jste v článku chybu?