Menu Zavřít

ŘEKNI, KDE TY ROUŠKY JSOU

18. 5. 2020
Autor: Euro.cz

Kam zmizely ochranné prostředky, které premiér v březnu slíbil všem Čechům

Bony a klid? Kdeže, filmový hit popisující šeď konce letošní zimy by se klidně mohl jmenovat „Roušky a klid“. Poté co vláda všem obyvatelům České republiky přikázala, že od půlnoci 18. března nikdo nesmí ven bez ochrany obličeje, stal se z nedostatkových roušek cenný artikl.

Proto hned 19. března na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil: „Také jsme uložili ministrovi vnitra operativně realizovat distribuci ochranných prostředků občanům České republiky, a to prostřednictvím České pošty nebo samosprávy nebo jiným způsobem.“

A jaká je realita dva měsíce poté?

Slíbené roušky nikde. Naprostá většina lidí si stále musí vystačit s tím, co si ušila nebo koupila. Kde tedy ony miliony roušek určených pro každou českou domácnost, jak řekl ministerský předseda Babiš, vězí?

o kohoutkovi a slepičce

Pátrání týdeníku Euro začíná ve Strakově akademii. Tam, na Úřadu vlády, Babiš v březnu svůj slib pronesl. „Děkujeme za dotaz, ale tohle je spíš na ministra Hamáčka, respektive na ústřední krizový štáb,“ reaguje Jana Adamcová, mluvčí kabinetu. Andrej Babiš tak pravděpodobně jen uložil příkaz a dál už se pak nezajímal, jak na věci jeho podřízení pracují.

Otázka tedy směřuje na ministerstvo vnitra, kde Jan Hamáček (ČSSD) vládne.

Jeho mluvčí Ondřej Krátoška nejdřív odpovídá, že jednorázové roušky není možné distribuovat všem, protože by nezbyly zdravotníkům. „Obecně lze říct, že pro individuální potřebu jsou vhodnější textilní, které je možné použít opakovaně. Čeká se na stanovisko ministerstva zdravotnictví, zda má stát zajistit roušky všem a zadat například centrální zakázku, nebo to nechat na občanech,“ doplnil mluvčí.

Hledání ochranných pomůcek od tohoto momentu připomíná pohádku O kohoutkovi a slepičce. Od studánky tak jde týdeník Euro s dotazem ke švadlence. Tedy na ministerstvo zdravotnictví. Odtamtud ovšem přichází nečekaná reakce. O žádném rozhřešení, které by měli dát vnitru, prý nevědí.

„Ministerstvo zdravotnictví nemá informace o tom, že by ministerstvu vnitra v tomto směru dlužilo stanovisko,“ potvrzuje Gabriela Štěpanyová, mluvčí resortu.

Příběh se vrací na tiskové oddělení Hamáčkova ministerstva. To nakonec sdělilo, že plošná distribuce roušek všem občanům byla prý pouze jednou z variant zvažovaných v počátku vládních opatření. A že prostřednictvím poboček České pošty se prý mezi české, moravské a slezské seniory dostaly tři miliony roušek.

„Nicméně distribuce jednorázových roušek pro všechny obyvatele se ukázala jako méně vhodné řešení,“ doplňuje Adam Rözler z ministerstva vnitra. Avšak už neřekl, proč stát nezajistil alespoň výrobu a distribuci textilních roušek, které jsou podle epidemiologa Romana Prymuly pro běžné smrtelníky vhodnější než jednorázové.

babišova Hladová zeď

Ochranné pomůcky, které Andrej Babiš 19. března slíbil všem občanům České republiky, nezůstaly v Číně, nevypadly z okýnka letounu Smartwings ani vám je nikdo neukradl ze schránky. Jejich ohlášené roznášení mezi všechny obyvatele se prostě nekonalo.

Vzhledem k tomu, co všechno pandemie koronaviru způsobila a ochromila, je to samozřejmě malichernost. Ovšem i taková maličkost dokazuje, jak překotně a nepromyšleně česká vláda během krize postupovala. A zatímco babičky, maminky, dědečkové i tatínci poslušně sháněli látky, střihy, provázky a gumičky a lámali si hlavu, jak to udělat, aby se jejich dětem s propocenou rouškou přes pusu nezamlžovaly dioptrické brýle, Andrej Babiš a jeho podřízení získali dost klidu na svou práci.

Český král Karel IV. nechal – alespoň podle pověsti – zbudovat Hladovou zeď, na níž pracovala městská chudina a nezaměstnaní, aby si přišli alespoň na nějakou obživu. Andrej Babiš takhle nechal šít Čechy textilní roušky. Jen s tím rozdílem, že jim za to nedal ani koblihu.

Češi a roušky

18. března: od půlnoci platí vládní nařízení, podle něhož musejí mít všichni starší dvou let na veřejnosti zakrytý nos a ústa 7. dubna: roušky nemusejí nosit cyklisté ani běžci 1. května: děti od dvou do sedmi let nemusejí nosit roušku v mateřských školách a dětských skupinách, nepotřebují ji už ani duševně nemocní lidé, moderátoři a redaktoři ve studiu bez hostů 11. května: prezident podepsal zákon, podle nějž se může pokuta za nenošení roušky vyšplhat až na deset tisíc korun 12. května: roušku nemusejí mít studenti ani pedagogové při státních a přijímacích zkouškách 25. května: přestává povinnost nosit venku roušku, dál ji člověk musí mít v MHd či v taxíku

WT100

O autorovi| ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).