Menu Zavřít

Rekordně díky prodejům

30. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Raiffeisen International

MMF24

Skupina Raiffeisen International (RI), do níž v tuzemsku patří vedle stejnojmenné banky, leasingové společnosti a stavební spořitelny též eBanka a pojišťovna Uniqa, v loňském roce výrazně vylepšila výsledky a vykázala rekordní zisk. Po započtení jednorázových výnosů z kazašské Bank TuranAlem (BTA) a bývalé Raiffeisenbank Ukraine vzrostl konsolidovaný zisk o 209 procent - ze 382,3 milionů na 1,182 miliardy eur.
„Rok 2006 byl opět úspěšný. Naše růstová dynamika je nejlépe vidět na vývoji zisků, jež za poslední čtyři roky vzrostly šestinásobně. Navíc jsme se rozhodli pro akvizici ruské Impexbank. Jako největší zahraniční banka v Rusku a celém regionu Společenství nezávislých států máme vynikající pozici na těchto trzích s nejvyšším potenciálem růstu,“ komentoval výsledky generální ředitel Raiffeisen International Herbert Stepic. Celková aktiva skupiny meziročně vzrostla o 37 procent na 55,9 miliardy eur a za poslední čtyři roky se aktiva zvětšila téměř čtyřnásobně.
Akcie RI byly loni nejvýkonnějšími akciemi indexu DJ Euro Stoxx Banks. Zatímco počátkem roku 2005 se začaly obchodovat na 55,55 eura za akcii, v poslední obchodní loňský den uzavřely na 115,51 eura za akcii. Na oznámené hospodářské výsledky za rok 2006 však reagovaly poklesem. Ve středu 28. března propadly na vídeňské burze o 5,8 procenta a uzavíraly na 103,6 eura. Přispěla k tomu i analýza Sal. Oppenheim, jež snížila cílovou cenu akcií RI.
Vedení skupiny očekává letos dosažení konsolidovaného zisku ve výši minimálně 700 milionů eur. Největší přínos lze i v tomto roce očekávat od segmentu obchodování s firemní klientelou. Do roku 2009 předpokládá RI růst celkových aktiv o dvacet procent ročně, k největším nárůstům dojde v zemích SNS. Návratnost kapitálu ROE by měla přesáhnout 25 procent v roce 2009; poměr nákladů a výnosů je očekáván pod 58 procenty.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).