Menu Zavřít

Rekordní léto. Anglické fotbalové týmy utratily přes miliardu liber

5. 9. 2016
Autor: Manchester City

V předních evropských fotbalových ligách skončilo přestupové období, které podle očekávání přineslo rekordní transfery. Utrácely především anglické kluby, posílené příjmy z nové smlouvy na vysílací práva. Souhrnně utratily poprvé v historii více než miliardu liber.

Jako tradičně byly na přestupovém trhu nejaktivnější týmy z Anglie. Letos jejich apetit k utrácení ještě zvýraznila nová tříletá smlouva Premier League na vysílací práva se společnostmi SKY a BT Sport na 5,136 miliardy liber (asi 165 miliard korun), což je o dvě miliardy více než v případě předchozího kontraktu.

Důsledek nové smlouvy jasně dokazují čísla. Zatímco loni utratilo dvacet celků z nejvyšší soutěže dohromady 870 milionů liber, letos vynaložily na přestupy 1,165 miliardy, tedy o 34 procent více.

Největší částky investovaly podle očekávání oba týmy z Manchesteru. Zvolily však odlišnou strategii. Zatímco vedení City vsadilo převážně na mladé hráče, a tedy výhled do budoucna, v posledních letech trápící se United přivedl posily pro okamžitý úspěch a nezdráhal se ani pokořit absolutní rekord za jednoho hráče. Za Francouze Paula Pogbu zaplatil Juventusu 93 milionů liber. A to ještě čtyřiatřicetiletý Švéd Zlatan Ibrahimović přišel zadarmo po konci smlouvy.

Zajímavostí je případ brazilského obránce Davida Luize. Londýnská Chelsea jej v roce 2011 kupovala za 21 milionů liber, o tři roky jej prodala do Paris Saint-Germain za dvojnásobek a těsně před koncem letošního přestupového období jej za necelých 33 milionů liber přivedla opět zpátky.

Přečtěte si, jak se vyvíjela cena nejdražších fotbalistů historie

Fotbalové přestupy: od sta liber ke třem miliardám

 Paul Pogba, nejdražší fotbalista historie (Zdroj: Facebook)

Rekord padl i v německé Bundeslize, kde osmnáct týmů investovalo do posil 548 milionů eur (14,7 miliardy korun). Téměř pětinu z této částky utratila Borussia Dortmund, která kromě jiného přivedla zpět dřívější klubovou ikonu Maria Götzeho z Bayernu. Právě jasný hegemon posledních let z Mnichova byl tentokrát v utrácení střídmější, když utratil „jen“ 70 milionů eur.

Rekordní léto, i když pochopitelně v jiném měřítku, mají za sebou i české týmy, hlavně obě pražská „S“. Čínskými miliony povzbuzená Slavia vzbudila pořádný rozruch angažováním útočníka Gina van Kessela, za kterého zaplatila Trenčínu podle odhadů až 35 milionů korun a spekulovalo se, že tím pokořila český přestupový rekord. Ne však na dlouho.

Ještě razantnější totiž byla Sparta, která za Václava Kadlece měla dánskému Midtjyllandu vysázet více než 70 milionů korun. A to ještě nemusí být všechno, v Česku se totiž ještě na rozdíl od předních evropských lig může nějakou dobu přestupovat.


Dále čtěte:

CIF24

Rozmach Premier League pokračuje. Miliardy jí zajistí televize i sponzoři

Fotbalové Euro skončilo. Miliony eur za přestupy se však teprve roztočí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).