Menu Zavřít

Rekordní objem i ceny. Ruským producentům plynu a ropy pomáhá oslabení rublu

21. 9. 2018
Autor: Gazprom

Ruské firmy z odvětví těžby ropy a zemního plynu zažívají zlaté časy - dosahují rekordní produkce a na rekordu jsou i ceny v místní měně. Oborový index akcií firem na moskevské burze měřený v rublech je na dosud nejvyšší úrovni, index měřený v dolarech je nejvýše od června 2014. Uvedla to agentura Bloomberg.

Producentům pomáhá oslabení rublu, díky němuž jejich příjmy lámou rekordy, zatímco dluhy klesají. Nicméně existuje nebezpečí, že Spojené státy by mohly vůči Rusku zpřísnit sankce v souvislosti s letošním útokem na bývalého ruského i britského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru a obviněním z ovlivňování voleb v USA.

Investoři nyní čekají, jak se vyvine situace v listopadu, kdy budou v USA kongresové volby a v platnost mají vstoupit nové sankce vůči Rusku.

Červnová dohoda mezi Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejími spojenci o uvolnění těžebních limitů umožnila ruským ropným firmám obnovit růst těžby. A provádějí to tak aktivně, že v tomto měsíci těžba stanula na postsovětském rekordu.


Čtěte také: Protiruské sankce ohrožují Nord Stream 2. Evropské firmy tlačí na Trumpa


„Ruské firmy jsou dlouhodobě atraktivní investicí, protože jejich náklady na těžbu patří k nejnižším na světě, zaměřují se na domácí projekty s dlouhou životností a nabízejí rostoucí dividendové výnosy,“ uvedla manažerka Union Investment Privatfonds GmbH Jekatěrina Iljučenková. Kvůli rizikům vyplývajícím ze sankcí jsou podle ní jejich akcie v porovnání se západními firmami podhodnocené.

KL24

Vzhledem k obavám z nedostatku nabídky, jakož i příznivým cenovým prognózám, světový trh ropy zatím velkým ruským hráčům hraje do karet. Investoři do ruských akcií jsou ale kvůli hrozbě tvrdších sankcí opatrní, dodává Bloomberg.

Dále čtěte:

Esej: Vysoká hra o trubky

Dřevo jako uhlíkově neutrální zdroj? Brusel může způsobit masivní kácení lesů

Až půda povolí. Čína nechce nechat Arktidu Rusům zadarmo

  • Našli jste v článku chybu?