Menu Zavřít

Rekordní účast ve volbách svědčí o nespokojenosti, uznává správkyně Hongkongu Lamová

26. 11. 2019
Autor: čtk

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová dnes připustila, že rekordní účast v nedělních místních volbách svědčí o nespokojenosti s vládou. Lamová zároveň poděkovala obyvatelům z pokojné hlasování v poměrně nestabilním prostředí. Prodemokratičtí kandidáti o víkendu jasně zvítězili v místních volbách po měsících prodemokratických protestů, proti nimž často násilně zakročila místní policie.

Čínské ministerstvo zahraničí si v pondělí podle agentury Reuters předvolalo velvyslance USA kvůli tomu, že Kongres schválil návrh zákona, jehož cílem je chránit lidská práva v Hongkongu.

Lamová hovořila den poté, co výsledky místních voleb ukázaly, že demokratičtí kandidáti obsadili téměř 90 procent z 452 místních hongkongských rad. Podle agentury AP však nenabídla protestujícím žádné ústupky.

Lamová na každotýdenní tiskové konferenci slíbila, že urychlí dialog a zřídí komisi, která se má zabývat hluboko zakořeněnými sociálními problémy, které přispěly k rozhořčení obyvatel.


Přečtěte si komentář: Hongkong - když vrchnost neví, kdy couvnout


Správkyně Hongkongu také řekla, že ústřední vláda v Pekingu ji neviní z neúspěchu ve volbách. Ty podle ní byly odrazem nespokojenosti s vládou, ale také ukázaly, že mnoho lidí si přeje konec násilí.

Bývalá britská kolonie prochází nejhorší politickou krizí za poslední desetiletí. Čínu kvůli situaci v Hongkongu kritizuje Západ. Americký Kongres minulý týden schválil návrh zákona, jehož cílem je chránit lidská práva v Hongkongu. Peking žádá, aby americký prezident Donald Trump zákon vetoval.

Podle agentury Reuters si čínské ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo velvyslance USA Terryho Branstada, aby protestovalo proti schválení zákona, který Peking považuje za vměšování do vnitřních záležitostí Číny. Peking naléhal na Washington, aby „napravil své chyby a přestal se vměšovat do hongkongských věcí a zasahovat do vnitřních záležitostí Číny“, uvedlo ministerstvo.

Dále čtěte:

Obchodní válka: Čína oznámila odvetná cla, Trump vyzval americké podniky k přesunu výroby

Ujgury obklopila „virtuální klec“. Čína používá vyspělé technologie k jejich pronásledování

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

MMF24

Made in USA. Hongkongská policie rozhání protesty americkým slzným plynem

Vzácné vítězství protestujících. Zákaz zakrývání tváře je neústavní, rozhodl soud v Hongkongu

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).