Menu Zavřít

Reményiho housle v pražském orchestřišti

6. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Hudba
Reményiho housle v pražském orchestřišti
Sto let staré housle jsou dalším darem mecenášky Dadji Altenburgové Kohlové pražskému Národnímu divadlu. Pražská rodačka po studiu medicíny odešla do Německa, kde si v roce 1980 založila soukromou lékařskou praxi, současně působí ve vlastní rodinné farmaceutické firmě. Je také kurátorkou několika galerií a v roce 2006 založila Nadaci DrAK pro podporu českého umění. Pokud jde o Národní divadlo, podpořila již inscenaci Don Giovanni, která vznikla v takzvaném Mozartovském roce 2006, a Šlitrovu a Suchého buffoperu Dobře placená procházka v režii Miloše Formana. Nyní paní Dadja Altenburgová Kohlová věnovala Národnímu divadlu housle z roku 1909 z dílny významného maďarského výrobce hudebních nástrojů Mihály Reményiho (1867 – 1939), který navázal na technologie výroby Stradivariho a Guarneriho. Nástroje této dílny získaly řadu ocenění a vyznamenání. Housle před představením opery Leoše Janáčka Její pastorkyňa převzala koncertní mistryně Národního divadla Lucie Švehlová. Letos Nadace DrAK podpoří ještě baletní představení Causa Carmen v choreografii Matse Eka.
Martin Mašek
Popisek
Koncertní mistryně Lucie Švehlová (vlevo) přebírá na jevišti Národního divadla od paní Dadji Altenburgové Kohlové Reményiho housle. Slavnostnímu aktu asistují (zprava) šéf opery Národního divadla Jiří Heřman a výtvarník Daniel Pešta.

Přivážejí Dylana
Ostravský koncert slavného Boba Dylana zorganizovala firma, která byla založena teprve letos v březnu. Jmenuje se Charm music a vznikla spojením dvou společností Charmenko a Transmusic Booking. Nová společnost dosud připravila pouze dva klubové koncerty a koncert Joea Satrianiho v Areně HC Sparta. Na červenec Charm music chystá vystoupení další hvězdy, Toma Waitse. „Pro mě je to splnění životního snu. Dylan i Waits jsou naši velcí oblíbenci a pečlivě sledujeme jejich plány,“ říká partner firmy Jiří Borek. A proč Charm music připravila Dylanův koncert právě do Ostravy? „Dylan přejíždí z Varšavy do Vídně, takže Praha byla trochu mimo. Navíc hlavní město má koncertů více než dost. V Ostravě se Dylanův koncert může stát jednou z největších moravských kulturních událostí roku,” odpovídá Borek.
(Více na straně 106.) Popisek V pražském Divadle Archa zorganizovala společnost Charm music vystoupení srbské kapely Bobana i Marka Markoviče

Popisek

Popisek
Ještě před odjezdem na EURO 2008 si někteří bývalí i současní reprezentanti odskočili do nového kosmetického salonu La Belle v ulici Elišky Krásnohorské. Představili tam řadu pánské kosmetiky italské značky Leading Beauty Farms. Na snímku jsou zleva manažerka Zita Vinšová, Karel Poborský, Jaromír Blažek, majitelka salonu Monika Ferby a Jan Koller.

WT100

Popisek
Vína pana režiséra. olečnost WINE4YOU, která od loňska distribuuje pro firemní zákazníky vína z produkce režiséra Francise Forda Coppoly (z jeho filmů jmenujme Kmotra a Apocalypsu), oznámila, že připravuje nabídku pro privátní klientelu. Coppolovy vinice se rozkládají na 850 hektarech v Kalifornii, především v oblasti Napa Valley. Tato proslulá vinařská oblast ročně příláká přes 300 tisíc návštěvníků, kteří přijíždějí za degustacemi.

Další léto s crocs Módní odborníci předpovídají, že i v letošní letní sezOně se budou hodně nosi měkké a lehké děrované boty Crocs, a to i v mnoha inovovaných podobách. Novinkou je například tento crocsový model Malindi ve stylu balerinek, který je k dispozici vedle tyrkysové barvy také ve stříbrném, červeném, zlato-oranžovém, modrém nebo černém provedení.

  • Našli jste v článku chybu?