Menu Zavřít

Renault bude v Číně vyrábět užitkové vozy. Koupil podíl v automobilce Brilliance

5. 7. 2017
Autor: renault

Francouzská automobilka Renault se dohodla s čínskou Brilliance China Automotive Holdings na koupi téměř polovičního podílu v její ztrátové divizi minibusů. Informovala o tom dnes agentura Bloomberg. Dohoda je součástí snahy francouzské automobilky posílit prodej lehkých užitkových vozů v Číně.

Renault koupí 49procentní podíl ve firmě Shenyang Brilliance JinBei (SBJ), která se tak stane společným podnikem mezi Brillance China a Renaultem. Renault za podíl zaplatí jeden jüan a do podniku investuje 1,5 miliardy jüanů (5,1 miliardy korun).

„Jako přední globální automobilová společnost vstupuje skupina Renault na slibný a vysoce potenciální čínský trh lehkých užitkových vozidel, který si ročně připíše na účet více než tři miliony aut,“ řekl generální ředitel Renaultu Carlos Ghosn. Dodal, že Renault se chce na čínském trhu lehkých užitkových vozidel stát předním hráčem. Automobilka je lídrem na tomto trhu v Evropě, loni její podíl na evropském trhu lehkých užitkových vozidel činil 16 procent.

Renault oznámil dohodu i na twitteru

SBJ za poslední dva roky vykázala ztrátu 1,1 miliardy jüanů a na konci loňského roku závazky firmy činily 3,6 miliardy jüanů. Brilliance doufá, že spolupráce s Renaultem pomůže vrátit hospodaření divize k zisku a lépe využít potenciál čínského trhu lehkých užitkových vozidel.

Podle čínského svazu výrobců aut CAAM se loni v Číně vyrobilo 3,69 milionu užitkových vozidel. Osobních aut se vyrobilo 24,4 milionu.

WT100

Billiance také vyrábí ve dvou továrnách v Číně osobní auta s německou automobilkou BMW. Renault v Číně vyrábí vozy s automobilkou Dongfeng Motor Group.

Přečtěte si více:

Čínská Geely koupí polovinu malajsijské automobilky Proton

Na britské automobilky padá brexitová nejistota. Razantně omezily investice

VW spouští s čínským partnerem projekt za 17,4 miliardy. Ročně vyrobí sto tisíc elektromobilů


  • Našli jste v článku chybu?