Na Vinohradech je kavárna a restaurace na každém rohu. Neotřelý koncept a krásný interiér dokázaly, že se tam jedna další s přehledem uživí
Momoichi Coffetearia je na Vinohradech asi tři čtvrtě roku. Na první pohled zaujme jednoduchým světlým interiérem, doplněným o barevné lampiony ve funkci lustrů. Na druhý pak nabídkou, která je zaměřená směrem do Japonska. Poměrně rychle si získala popularitu mezi fanoušky výběrové kávy i asijské a blízkovýchodní kuchyně. Přes poledne se volný stůl většinou najde, i když se Momoichi začne plnit krátce po dvanácté. Navečer je ale rozhodně lepší rezervace. Mají tu vše, od snídaně, kávy a čajů přes obědy, sladkosti, vína až po míchané nápoje, kterými můžete zakončit těžký pracovní den. Za vše si tu ale nechávají dobře zaplatit.
Některá jídla se prolínají snídaňovým i denním menu. Ostatně Momoichi během pracovních dní otevírá až v jedenáct hodin, takže to vlastně tak úplně snídaně nejsou. O víkendu lze paradoxně posnídat už o hodinu dříve.
Den můžete začít talířem pyré z červené řepy s rozdrobenou fetou a kořením za’atar, jehož základem je bílý sezam, sušený tymián a rudá škumpa neboli sumac. Nechybí olivový olej a jarní cibulka. Dle menu se k levantské řepě podává arabský chléb, já jsem však dostala opečenou rozmarýnovou focacciu.
Skvělé ochucení trochu kazilo větší než malé množství česneku, které bych si zrovna po ránu určitě raději odpustila.
Ze sladkých snídaní doporučím domácí granolu na řeckém jogurtu podávanou netradičně s práškovým zeleným čajem matcha, který se táhne jako červená nit celou nabídkou. Je samozřejmě v nápojích a je i v dezertech.
Steampunk is not dead
Káva a čaj jsou tu kapitolou samy o sobě. Na barovém pultu hned proti vchodu se skví speciální přístroj na jejich přípravu, tzv. steampunk značky Alpha Dominche. Pokud vím, tak tento systém nikde jinde v České republice neuvidíte, takže pro fanoušky kávových technologií je ochutnání kávy z tohoto přístroje téměř povinností. Steampunk pracuje na principu páry a podtlaku a umožňuje naprosto přesné nastavení extrakce. Příprava je zajímavou podívanou.
Menu láká na „to nejlepší z japonské přípravy kávy“ v podobě kávy Nel 50. Na výběr je káva ze švédské pražírny Per Nordby nebo japonská Obscura. Cena se odvíjí podle zvolené kávy a v případě Nel 50 začíná na vysokých 120 korunách za cca 150 mililitrů kávy podávané v laboratorním skle, ve kterém poměrně rychle chladne. Silná rozhodně je, zajímavá je její viskozita i chuť, ale pomalejším metabolizátorům kofeinu se z ní doslova zamotá hlava. Při objednávce tedy radím obezřetnost, a pokud nejste náruživými pijáky kávy s vyšším obsahem kofeinu, zvolte raději Kono 20 na bázi klasického filtru. Podávají tu i kávy na bázi espresa, takže pokud se vaše snídaně neobejde bez cappuccina, nepřijdete zkrátka. Při většině návštěv jsem dostala espreso a od něj odvozené nápoje dobře připravené. Vedle kávy tu metodou steampunku připravují i čaje.
Přestože je Momoichi stylizováno směrem do Japonska, nabídka jídel čistě japonská není. Z japonských tu můžete ochutnat efektní omeletu okonomiyaki se zelím, vejci, slaninou, sýrem, japonskou majonézou a sušeným uzeným tuňákem bonito. Díky tenounkým vločkám tuňáka bonito, které se vlivem tepla sálajícího z omelety hýbou, vypadá okonomiyaki jako živá. Skvěle vypadající jídlo je tu jedním z nejpopulárnějších, ale divoká kombinace chutí včetně majonézy a omáčky okonomiyaki, která může připomínat kečup s barbecue omáčkou, nemusí každému sednout. Omeleta je velmi hutná a spolehlivě zasytí. Nadchlo mě tofu s citronovou trávou, chilli, česnekem a sójovou omáčkou a navrch s lístky koriandru a tenkými proužky sladké červené papriky, které tu podávají jako předkrm. Výrazné ochucení i konzistence tofu, na povrchu lehce křupavého a uvnitř typicky vláčného, nezaslouží jedinou výtku. Ne nadarmo je lemongrass tofu velmi populárním vietnamským vegetariánským jídlem, v Momoichi by pro něj dokázali přesvědčit i zaryté masožravce.
Stejně tak mě bavily sečuánské wonton knedlíčky s obrovským salátem s wafu dresinkem. Knedlíčky vařené v páře se podávají plněné vepřovým masem, zalité zřejmě vývarem s nezbytnou dávkou chilli oleje, který je pro sečuánskou kuchyni typický, a trochou koriandru. Nemusíte mít obavy, i přes přítomnost chilli oleje se nejedná o nepříjemně pálivé jídlo. Překvapila mě velikost salátu, který je opravdu velký, ale tak z 80 procent ho tvoří ledový salát, k němu okurka a ředkvičky na plátky a výrazná japonská zálivka se sójovou omáčkou a rýžovým octem.
Dohromady s knedlíčky salát opravdu funguje a jako lehčí oběd dobře zasytí.
Nepřesvědčivé dezerty
Dobrý je i jakýkoli přesah do blízkovýchodní kuchyně. Kromě levantské řepy dělají v Momoichi i skvěle ochucený hummus s velmi štědrou dávkou olivového oleje, ke kterému si můžete přiobjednat i čtyři hovězí masové koule. Dobré ochucení bylo společné všemu, co jsem tu jedla, a podnik si tím snadno získá zákazníky.
Problém tu mám s dezerty, které mě nikdy nepřesvědčily a rozmočené mille-feuille s matcha krémem s konzistencí pudinku mě za 95 korun vysloveně naštvalo.
S křupavým listovým těstem proloženým lahodným cukrářským krémem má společný jen vzhled, pominemeli zelenou barvu krému. Ale těsto nekřupe vůbec a krém je opravdu nedobrý. Dezertů s matchou je k mání hned několik a klasický žloutkový krém tady rozhodně matchu porazil na celé čáře.
Místo dezertu si dejte raději jeden ze tří míchaných nápojů, které pro Momoichi vymyslel známý barman Miloš Danihelka. Spolu s dobrou nabídkou vín vám zpříjemní čas, pokud se rozhodnete prosedět tu večer. Oceňuji komplexnost nabídky, která člověku umožní strávit tu doslova celý den.
Obsluha je vždy velmi milá, někdy trochu roztržitá, ale záleží na tom, na koho zrovna narazíte. Pokud je však občasná nemotornost kompenzována omluvou a úsměvem, dá se odpustit. Nepřesvědčila mě schopnost obsluhy odprezentovat nabízenou kávu a čaj připravované ve steampunku. S ohledem na cenu by to bylo rozhodně potřeba.
Úplně smířená nejsem ani s cenovou politikou podniku a přiznávám, že u řady položek se budu příště rozmýšlet, jestli jsem ochotná za ně požadovanou cenu zaplatit. Na druhé straně, některé pokrmy si jinde prostě nedáte.
Momoichi Coffetearia
Římská 1199/35, Praha 2
t: +420 721 364 002
e: lukas.kubin@momoichi.cz
otevřeno: Po–Pá 11.00–22.00,
So 10.00–22.00,
Ne 10.00–18.00
O autorovi| Klára Donathová, donathova@mf.cz