Menu Zavřít

Restaurace se bojí odlivu zákazníků

24. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Bezmála dvě třetiny restaurací skončí letos ve ztrátě. Čtvrtina z nich pak chystá propouštění. Vyplývá to z ankety, kterou mezi svými členy nedávno uspořádala Asociace hotelů a restaurací.

Autor: Martin Siebert

Asi 60 procent restaurací odhaduje, že bude letos ve ztrátě. Na čtvrtinu respondentů nám oznámilo, že budou muset snižovat stavy zaměstnanců,“ řekl generální sekretář asociace Václav Stárek. „Nechceme šířit nějaké poplašné zprávy, ale fakt je ten, že kdo je v nájmu, má zásadní problémy. Ta situace opravdu není dobrá,“ líčí současné potíže v oboru.

Recese tak podle něj nesehraje ani svou očistnou funkci tím, že by zbavila trh hospod s otrávenou obsluhou a špatnými službami. „I lepší restaurace mají problémy. Korporátní klientela prakticky neexistuje, ta úplně odpadla. Bavili jsme se i s podnikateli z Pošumaví a Železné Rudy. Tam samozřejmě nepomohly povodně. I domácí cestovní ruch se trochu zpomalil,“ jmenuje příčiny odlivu klientely, které podle něj nemají s kvalitou služeb co do činění.

bitcoin_skoleni

S nadějí teď restauratéři vzhlížejí k zasedání sněmovny. „Čekáme, jestli se v září schválí novela zákona o DPH. V současné době totiž restaurace platí na vstupu 9 procent a na výstupu 19. Deset procent se přidává jen za čistou lidskou práci, což mi přijde naprosto nesmyslné. Kdyby se restaurace posunuly do nižší sazby, mohlo by jim to velmi pomoct,“ je přesvědčen šéf asociace zastupující restauratéry a hoteliéry.

Před propadem zisků a hrozícími ztrátami varovala asociace už v letos květnu. Podle tehdejších odhadů může kvůli krizi nakonec zkrachovat až pětina českých restaurací a o práci v tomto sektoru může přijít až čtvrtina zaměstnanců, tedy kolem 15 tisíc lidí.

  • Našli jste v článku chybu?