Menu Zavřít

Resuscitace stařenky

18. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Nemocnice Na Františku

CIF24

PRAHA (bor) - Nemocnice Na Františku projde rekonstrukcí a dostavbou. Dosavadní budovy ústavu tvoří rozsáhlý areál, který připomíná vlaštovčí hnízdo. K původní klášterní budově milosrdných bratří a kostelu sv. Šimona a Judy ze 17. a 18. století se zbytky zdí gotického kostelíka byly postupně nekoncepčně přistavovány další objekty podle aktuální potřeby nemocnice. Poslední ve třicátých letech minulého století. Areál je dnes zastaralý a nevyhovující. „Nemocnice odpovídá nárokům zdravotnictví před sto lety. Pro pacienty není přátelská a vnitřní uspořádání je nelogické. Kapacitně nestačí, není tu ani pořádná vrátnice,“ uvedl předseda komise územního rozvoje Prahy 1 Filip Dvořák. Radnice o zdravotnické zařízení usiluje už od počátku devadesátých let, jeho převod na městskou část by měl být završen v příštím roce. Nemocnice má podle samosprávy v centru města místo, neboť je spojena s jeho historií. „Pacienti mají nárok na určitý komfort, projekt není nijak revoluční, ale zajistí jim komplexní péči v standardu tohoto století,“ dodal Dvořák. Náklady na stavební část modernizace jsou odhadovány na 230 milionů korun. Investorem bude jako vlastník budovy první městská část. Další náklady představuje přístrojové a technologické vybavení v řádu 150 až 200 milionů korun, jehož financování by měl nést provozovatel nemocnice, který chce využít i fondy Evropské unie. „Současné stavební uspořádání nedovoluje optimálně zbudovat a vybavit ani pokoje,“ potvrdil mluvčí nemocnice Jan Hacker. Jak dodal, předpokládaný termín začátku stavebních úprav je už v příštím roce. Nyní nemocnice přestavuje chirurgické sály. Počítá s instalací nových technologií, pro které jí ale chybí prostory. Rekonstrukce a novostavba by měly tyto problémy vyřešit.
Projekt nově koncipuje příjezd sanitek a pohotovostní služby pro centrum Prahy. Do novostavby se přestěhuje první pomoc, pohotovostní příjem pacientů, vznikne zde velká lékárna. Ve druhém a třetím patře se soustředí ambulance, odborné ordinace, do suterénu budou chodit pacienti na rehabilitace. V dalších patrech nemocnice umístí diagnostiku, archiv a nadstandardní pokoje s výhledem do zeleného vnitrobloku.
Šestipodlažní budovu projektanti z ateliéru DaM navrhli jako dva na sebe kolmé hranoly do tvaru L, které výškově navazují na nynější budovu. Střecha mírně klesá směrem k nábřeží. Architektonické pojetí má vhodně doplnit památkově chráněný areál, zároveň ale odkazovat k 21. století. Toho chtějí autoři dosáhnout volbou materiálů. Pro fasádu nábřežní části nové nemocnice chtějí využít kombinaci kamenného obkladu a skla s omítkou nebo dřevem. Stejný materiál určili pro střechu a doplnili ji zelenými plochami.

  • Našli jste v článku chybu?