Hradba mezi velkými a malými výrobci piva padá. Jako první teď otevřel svá výčepní zařízení minipivovarům národní podnik Budějovický Budvar.
První řemeslné pivo, které se už během několika dnů objeví v restauracích dlouhodobě nabízejících jen budějovické výčepní a ležák, je svrchně kvašený speciál P.I.P.A 14° ze sokolovského minipivovaru Permon.
„Spolupráce je to na dva až tři měsíce,“ popisuje Michal Sás, spoluzakladatel sokolovské značky existující už od roku 2006. Na srpen i září má pro Budvar připravené další speciály.
Když do Permonu přišla nabídka od národního podniku, dlouho prý neuvažovali. „Pro minipivovary je to úplně úžasná cesta. Logistiku i skladování mají perfektní,“ vysvětluje Sás, proč se s Budějovickým Budvarem rozhodli spolupracovat. Jednání prý trvala dlouho.
V Permonu si nabídky spolupráce s gigantem považují
Sokolovský minipivovar je totiž prvním podnikem, u nějž si chce Budvar ověřit, jak bude taková kooperace s vybranými řemeslnými výrobci do budoucna fungovat. Samotný národní podnik se však zatím nechce k novince vyjadřovat. Jak říká jeho mluvčí Petr Samec, detaily se chystají zveřejnit později.
Budvaru se v loňském roce nepodařilo překonat rekordní hospodářské výsledky z roku předchozího. Pivovar měl loni tržby 2,47 miliardy korun, meziročně klesly o necelá tři procenta. Téměř o sedm procent byl nižší zisk před zdaněním, 314,7 milionu korun. V roce 2016 měl pivovar rekordní tržby 2,54 miliardy korun a zisk před zdaněním 337,3 milionu korun.
Čtěte také: