Menu Zavřít

Revoluce na obzoru?

21. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Gartner

Konkurence snižuje poplatky za softwarové licence – s tímto poznatkem přišla analytická společnost Gartner v nejnovějším průzkumu. Společnost předpokládá, že už tak velmi soutěživý trh s informačními technologiemi se v nejbližších letech stane ještě konkurenčnějším. “Předpokládáme, že se firmy budou muset s cenou softwaru vyrovnat podobně, jako se v minulosti dokázaly vypořádat s cenami hardwaru a služeb. Doposud měli majitelé softwaru velmi slabou vyjednávací sílu při nákupech nových verzí nebo vylepšení. To se brzy změní a výrobcům softwaru klesnou marže,” tvrdí firemní viceprezident William Snyder.
Snyder říká, že příčinou bude zejména outsourcing obchodních procesů čili nástup trendu označovaného jako “Software jako služba”(SaaS); roli sehraje i opensource a třetí strany v podobě společností kontrahovaných na údržbu podnikového programového vybavení. Významnou roli prý sehraje i rozvoj velkých zemí s potenciálem k velkým objemům prodeje softwaru, například Číny a Indie. “Velké firmy se také brzy zhlédnou v nízkonákladovém offshore vývoji aplikací, což také umožní posílit konkurenci a snížit ceny,” tvrdí Snyder.

KL24

Sedmero softwarových trendů

Společnost Gartner popisuje v průzkumu sedm klíčových trendů, které v deseti letech promění softwarový trh:

Růst outsourcingu obchodních procesů (BPO) - je absolutně nejrychleji rostoucím IT segmentem. Předpokládá se růst z loňských 144 miliard dolarů na 235 miliard v roce 2011. Firmy, jež BPO poskytují, často nepoužívají běžné komerční aplikace, čímž efektivně obcházejí největší výrobce softwaru a snižují jim obchodní prostor.
Růst trendu SaaS - čtvrtina veškerého nového obchodního softwaru bude v roce 2011 dodána formou SaaS. Tento model, kdy je software vlastněný a udržovaný jiným subjektem než uživatelem, přičemž uživatel za službu platí, bude mít silný dopad na vztahy mezi prodávajícím a zákazníkem, zejména na marže prodávajícího.
Kombinace modulární architektury a nízkonákladových destinací vývoje - alternativní zdroje kompatibilních komponent obchodního softwaru budou šířeji dostupné. Firmám postačí objednat malý přídavný modul namísto celého systému za nižší cenu.
Podpora od třetích stran – přístup ke zdrojovým kódům mají dosud pouze výrobci, což brání majitelům licencí jít na volný trh a získat vylepšení, služby nebo novou funkcionalitu. Zároveň tato situace neumožňuje vyjednávat o cenách údržby. Firmy třetí strany si zaplatí přístup do zdrojových kódů a výše zmíněné služby nabídnou za poloviční cenu vzhledem k dnešním nákladům.
Open-Source Software - “OSS řešení budou soutěžit s uzavřenými produkty na všech softwarových trzích, a jejich vliv bude přerůstat i na jiné technologické trhy. Pro velké výrobce se stane otevřený software skutečnou konkurenční hrozbou,” říká Snyder.
Čínské softwarové společnosti – téměř všichni dominantní výrobci softwaru míří do Číny. Západní společnosti se zajímají o malé tvůrce, protože aplikace SAP/Oracle jsou dle jejich názoru příliš vyspělé a pro tamní trh drahé.
Expanze čínských, indických a brazilských tygrů – Kapacita pracovních sil, limitovaná pouze úrovní vzdělanosti, umožní těmto zemím ostrý start v globální konkurenci. Brzy dojdou do místa, kdy vysoké ceny software pro ně budou znamenat citelné zpomalení tempa rozvoje. Protože IT infrastruktura u nich prakticky neexistuje, budou moci přijímat ty nejmodernější dostupné technologie. Zaměří se na SaaS a BPO.
Pramen: Gartner

  • Našli jste v článku chybu?