Menu Zavřít

Řežábek nejspíš zůstává

4. 4. 2003
Autor: Euro.cz

generální ředitel agentury v křesle

PRAHA (il) - Na pravidelném jednání koaličních politiků o ekonomických otázkách, kterému se říká G8, se minulé úterý (1. dubna) dohodlo, kdo opustí představenstvo České konsolidační agentury (ČKA). Jak uvádějí informace, které má k dispozici týdeník EURO, vláda by na návrh ministra financí měla odvolat Zlatu Gröningerovou a Jana Lišku. Generální ředitel Pavel Řežábek by měl zůstat ve funkci, protože ho údajně kromě jiných členů G8 nečekaně podpořil nejen lidovec Miroslav Kalousek, ale i premiér Vladimír Špidla. Není jasné, proč se politici rozhodli pro odchod Lišky právě v době, kdy se chystá prodej dvou velkých bloků úvěrů. Je totiž gestorem všech blokových prodejů pohledávek, komunikuje s investory a prezentuje jim záměry agentury.
Představenstvo ČKA rovněž minulý týden schválilo záměr prodeje dvou balíků pohledávek. Investorům nabídne jeden velký, přibližně dvaašedesátimiliardový balík pohledávek firem, které jsou v konkursu. Blok zahrnuje 2796 úvěrů za 1620 klienty. Soutěž bude vyhlášena 9. dubna, s prodejem se počítá do konce června. Liška uvádí, že sestavení balíku vycházelo z předem nastavených kritérií, nejsou do něj tudíž například zařazeny pohledávky zajištěné státními institucemi.
Další balík, který má být prodán do konce června 2003, obsahuje 49 úvěrů za 28 firmami skupiny Charouz Holding ve výši 5,1 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).