Menu Zavřít

Rezek

20. 5. 2019
Autor: Euro.cz

Daniel Rezek je „svůj“ a pivovar si nešponuje „Nepotřebujeme se šponovat, těch tisíc hektolitrů ročně nás hezky uživí,“ vysvětluje Daniel Rezek s přemáháním filozofii vlastního pivovaru. Přestože může v technologii zdejšího pivovaru Rezek vyrobit mnohem víc piva, současný výstav mu očividně vyhovuje. „Pivovar je velice příjemná záležitost, je to přesně to, co jsem chtěl,“ říká u svého výčepu.

Na mapě není podnik Rezek žádným nováčkem, pivo se tu vyrábí a čepuje už od září 2015. Původně tady vařila trojice zkušených mužů – Michal Pomahač, Karel Švábenický a Jiří Novotný – teď už je ovšem za výrobu zodpovědný hlavně sám Rezek. „Vyrábím ležák jizerskohorského typu,“ povídá s nadsázkou.

„Máme tady vynikající povrchovou vodu z černostudničního hřbetu,“ popisuje nejdůležitější součást svých výrobků.

Míchá z ní i ovocné limonády.

Žádnou divočinu ve zdejší produkci nenajdete, Rezek zůstává poměrně konzervativní. To prý aby lidé, pokaždé když do pivovaru přijdou, věděli, co dostanou. Světlou jedenáctku a dvanáctku doplňují sezonní specialitky, jakou je například polotmavá dvanáctka či letní cyklistická desítka.

A i když se prý v pivovarské restauraci zvykli scházet i někteří místní, Rezek je podnikem závislým především na cestovním ruchu. „Pivní turistika lidi baví, protože je nic nestojí,“ tvrdí Daniel Rezek. A zároveň ví, že někteří místní se na něj dívají skrz prsty a ze zásady žádné jeho pivo nikdy neochutnají. Prý kvůli závisti. „Protože mám pivovar i letadlo,“ je přesvědčený Rezek.

A protože se v restauraci během naší návštěvy nečepovalo – do otvíračky ještě pár minut zbývalo – k dispozici byla jen prosklená chladnička s PET lahvemi.

Ležák Rezek 11° se 4,8 procenta alkoholu voní po sladu, v chuti přichází dobrý říz i svěžest, ale je velice univerzální. Ač jde o nefiltrované pivo, je velmi průzračné. To sezonní polotmavý Rezek 12° (5,5 procenta alkoholu) voní oříškem, v „ředěné“ chuti je znát praženost a mírnou kyselost a hořkost. Kávovina v chuti se překvapivě nedostavuje.

Pivovar Rezek

bitcoin_skoleni

Zásada 154 Sládek: Daniel Rezek

  • Našli jste v článku chybu?