Na mapě není podnik Rezek žádným nováčkem, pivo se tu vyrábí a čepuje už od září 2015. Původně tady vařila trojice zkušených mužů – Michal Pomahač, Karel Švábenický a Jiří Novotný – teď už je ovšem za výrobu zodpovědný hlavně sám Rezek. „Vyrábím ležák jizerskohorského typu,“ povídá s nadsázkou.
„Máme tady vynikající povrchovou vodu z černostudničního hřbetu,“ popisuje nejdůležitější součást svých výrobků.
Míchá z ní i ovocné limonády.
Žádnou divočinu ve zdejší produkci nenajdete, Rezek zůstává poměrně konzervativní. To prý aby lidé, pokaždé když do pivovaru přijdou, věděli, co dostanou. Světlou jedenáctku a dvanáctku doplňují sezonní specialitky, jakou je například polotmavá dvanáctka či letní cyklistická desítka.
A i když se prý v pivovarské restauraci zvykli scházet i někteří místní, Rezek je podnikem závislým především na cestovním ruchu. „Pivní turistika lidi baví, protože je nic nestojí,“ tvrdí Daniel Rezek. A zároveň ví, že někteří místní se na něj dívají skrz prsty a ze zásady žádné jeho pivo nikdy neochutnají. Prý kvůli závisti. „Protože mám pivovar i letadlo,“ je přesvědčený Rezek.
A protože se v restauraci během naší návštěvy nečepovalo – do otvíračky ještě pár minut zbývalo – k dispozici byla jen prosklená chladnička s PET lahvemi.
Ležák Rezek 11° se 4,8 procenta alkoholu voní po sladu, v chuti přichází dobrý říz i svěžest, ale je velice univerzální. Ač jde o nefiltrované pivo, je velmi průzračné. To sezonní polotmavý Rezek 12° (5,5 procenta alkoholu) voní oříškem, v „ředěné“ chuti je znát praženost a mírnou kyselost a hořkost. Kávovina v chuti se překvapivě nedostavuje.
Pivovar Rezek
Zásada 154 Sládek: Daniel Rezek