Menu Zavřít

REZIGNACE PO 45 DNECH

12. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Energetický regulátor

PRAHA – Jana Novotná, která byla 18. prosince loňského roku vládou jmenovaná do funkce předsedkyně Energetického regulačního úřadu (EURO 1/2001), minulý čtvrtek rezignovala na svůj post (více str. 16). Tuto informaci týdeníku EURO potvrdil tiskový odbor ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) s tím, že paní Novotná odstoupila kvůli náhlému zhoršení zdravotního stavu. Mluvčí dodal, že ale není zřejmé, zda Jana Novotná zůstane nadále ve funkci ředitelky odboru elektroenergetiky a teplárenství na MPO. Týdeník EURO má informace, že nyní je šance, aby bylo na uvolněný post vypsáno řádné výběrové řízení, jak před časem navrhoval ministr financí Pavel Mertlík. Novotná byla jmenována bez výběrového řízení a tento krok vlády vyvolal značnou nevoli v odborných kruzích.

Jana Novotná nebyla minulý pátek k zastižení. Do úřadu nepřišla a údajně zůstala doma. Její spolupracovníci se nicméně domnívají, že důvodem její rezignace nemusí být jen její zdravotní stav, ale i potíže, které vznikly kolem založení Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a zřejmě i nesplněné sliby ohledně finančního a personálního vybavení této instituce.

Start úřadu zkomplikovala loňská poslanecká iniciativa ministra dopravy Jaromíra Schlinga, který při projednávání energetického zákona prosadil pro ERÚ sídlo v Jihlavě. Toto rozhodnutí se sice úřad letos pokusil zvrátit a MPO minulý týden navrhlo v Poslanecké sněmovně změnu sídla z Jihlavy do Prahy, ale zoufalý návrh neprošel. Proti hlasovali v pondělí 29. ledna hlavně zástupci sociální demokracie.

CIF24

Pro úřad je toto rozhodnutí nejen bolestivé, ale i nákladné. Většina jeho pracovníků žije v Praze, protože do nově vytvořené instituce přešli z ministerstva průmyslu zaměstnanci sekce regulací a z ministerstva financí lidé, kteří se i dříve zabývali tvorbou cen. ERÚ má nyní padesát místo původně plánovaných více než sto zaměstnanců, kteří vzhledem k problémům s novým sídlem dosud „sedí v budově MPO v Praze Na Františku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).