Menu Zavřít

ŘÍCI SI SVÉ „B" 

11. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Jelikož mezi novináři, jak tvrdí premiér Miloš Zeman, je větší počet pitomců na metr čtvereční než mezi politiky, musí politici těm zabedněncům konečně nařídit, jak se mají k výrokům, chování a činům těch chytřejších postavit. Trpělivost přetek la, seznam příkoří je nekonečně dlouhý, zpravodajství a publicistiku je potřeba uvést na pravou cestu. Jak jinak než tiskovým zákonem, zejména pak institutem práva na odpověď.

Pro paragraf, který právo na odpověď zakotvuje, horlili minulý týden v Parlamentu především vládní činitelé. „Dámy a pánové, plně se stavím za tiskový zákon a plně podporuji a plně se stavím za právo na odpověď, aby se nemohlo stát, že člověk nemá obranu proti vyslovení polopravd, lží, vyřčených v náznacích, proti tomu, když se řekne „a a nedodá se nehodící se „b , prohlásil například ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Týž ministr se ovšem ani v náznaku něčeho podobného nedožadoval, když se na žádost týdeníku EURO měl vyjádřit k podezření, že vytuneloval děčínskou Destu.

Právo na odpověď vyžaduje i premiér. Proč vlastně? Když byl vyzván, aby zveřejnil důkazy pro tvrzení, že exministr zahraničí Josef Zieleniec uplácel novináře, aby o něm psali příznivě, nikterak nereagoval. Dostatečný prostor pro vyjádření by m u přitom ochotně poskytla všechna média.

Zákon se líbí i sociálnědemokratickému poslanci Stanislavu Křečkovi. Tomu, který si přivlastnil titul doktor práv, aniž by složil rigorózní zkoušky. A novináři tento fakt objevili, a co víc, zveřejnili. Od té doby poslanec říká, že dosava dní právní norma proti nepravdivým nebo pravdu zkreslujícím skutečnostem nikoho nechrání.

Problém tedy zřejmě tkví v něčem jiném. Nový zákon má zaručit, aby se v tisku neobjevily především pravdivé informace o přehmatech politiků, neboť právě tyto zprávy se bezpochyby dotýkají cti ústavních činitelů, zhusta i jejich intel igence. Logika záměru je průzračná. Pokud bude nad vydavateli periodik permanentně viset hrozba, že právo na uveřejnění odpovědi se vztahuje i na otištění pravdivých údajů, zatraceně si rozmyslí, jak mají jejich zaměstnanci psát. Jinak se budou tiskoviny jen hemžit neplacenou reklamou.

Ostatně, místopředseda ODS Ivan Langer to řekl sdostatek jasně: „Myslím, že právě neexistující schopnost a ochota médií, novinářů, chcete-li, přihlásit se k odpovědnosti vytvoření a podřízení se nějakému a zdůrazňuji vlastnímu efekti vnímu druhu kontroly, tedy nejlépe sebekontroly, je bohužel argumentem hovořícím ve prospěch zákonné úpravy práva na odpověď.

ebf - tip - debata

Návrh tiskového zákona propustila Poslanecká sněmovna do druhého čtení. To znamená, že se o něm dál bude diskutovat a může doznat i podstatných změn, možné je i to, že ve třetím čtení nakonec schválen nebude. Nic to ale nemění na fak tu, že dvě stovky zákonodárců marní čas nad zbytečnou a hloupou normou. Že by už zase Parlament byl pouhou politickou žvanírnou jako za časů Jana Masaryka?

(Další informace na str. 30)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).