Restaurace se za necelé dva roky fungování proslavila skvělým italským jídlem a jižanskou pohostinností.
Většina hostů oslovuje majitele křestním jménem a je jasné proč. Kromě poučného vyprávění o kvalitě a původu surovin či recepturách od babičky dokáže Santo přejít k jiným tématům, a tak brzy získáte dojem, že se znáte léta. Obsluha se pak blíží zážitku téměř divadelnímu – při přípravě směsi olivového oleje, aceto balsamico a maldonské soli, která se podává na úvod s teplým domácím pečivem, Santo s jednotlivými lahvičkami okolo stolu elegantně „tančí“.
Menu je stručné a přehledně členěné na antipasti, primi, secondi (carne e pesce) a dolce.
Mění se podle sezony několikrát do roka a vychází z tradičních italských a českých surovin. Nenajdete tu množství položek ani složité kombinace, ale lety ověřené receptury. Z předkrmů je to třeba poctivě připravené carpaccio či marinované dary moře.
Z hlavních chodů nabízí jarní menu zajímavou kompozici jemných chutí v podobě hráškového risotta s dušeným hovězím jazykem a aioli z medvědího česneku, ale také kombinace neotřelé. Zkusili jsme pstruha s pórkovým pyré, glazovanou jarní zeleninou a stročkem – léta opomíjenou houbou se zvláštní vůní, která nás přímo uhranula.
Santo denně nabízí celé čerstvé ryby, které vám u stolu představí, vyfiletují a připraví na způsob, který si vyberete. V obrovském kole sýra Gran Moravia se flambují těstoviny a na hotelové snídaně pějí zdejší hosté oslavné ódy. Majitel mluví plynně italsky, německy i česky, takže pokud sem nevezmete Japonce, složité překládání jednotlivých položek menu nehrozí. Jestlipak víte, jak se řekne anglicky stroček?
Ristorante Santo ? Okružní 2545, Mělník ? t: 315 626 000 ? e: santo@pagana.cz ? www.ristorantesanto.cz