Menu Zavřít

Riziko bramboračky

30. 6. 2006
Autor: Euro.cz

Mirek Topolánek by snesl, kdyby komunisté podpořili Miroslavu Němcovou

Dva hlasy, které minulý čtvrtek chyběly koalici ke zvolení Miroslavy Němcové předsedkyní sněmovny, mohly být dle Mirka Topolánka trojí povahy. Buď systémové, takže mohly být přímo důsledkem nákupu koaličního poslance (poslanců) či vydírání. Nebo to mohly být hlasy protestní, zaměřené možná proti Miroslavě Němcové, ale nejspíše proti samotnému Topolánkovi. Anebo to byly jen náhodné hlasy, týkající se pouze prvního pokusu o volbu šéfa sněmovny a demonstrující něco, co předseda ODS neumí pojmenovat.

Špatná varianta.

Dvě poslední možnosti by znamenaly, že tento pátek má koalice šanci uspět a Miroslava Němcová by mohla projít. A po ní možná někdy i koaliční vláda. Kdyby se potvrdilo, že šlo o systémové selhání koalice, „bude velmi složité koaliční koncept udržet“, uvedl Mirek Topolánek minulý pátek na mítinku EURO Business Breakfast. V takovém případě bude pravděpodobně zvolen předsedou dolní parlamentní komory Lubomír Zaorálek. A i když bude prezidentem jmenován Topolánkův koaliční kabinet, nedostane důvěru, vznikne „strašná bramboračka“ a nakonec se ke třetímu pokusu vytvořit vládu dostane Jiří Paroubek.
Tyto pro koalici neveselé vize předestřel Mirek Topolánek na EURO Business Breakfest jako jednu z možností povolebního vývoje. Zdůraznil ovšem několikrát, že dohodnutý koaliční program je velmi dobrý nejen pro zúčastněné strany, ale pro celou zemi a jeho koaliční vláda „mohla“ – „ne, může“, rychle se opravil – být úspěšná. Dalšími hlavními řečníky na snídani pořádané s podporou společnosti ČEZ, Ernst & Young, Veolia voda a hotelu Corinthia Towers byli šéfové dalších koaličních stran Miroslav Kalousek a Martin Bursík.

V rukou ČSSD.

Hlavně šéf Strany zelených „tlačil“ na jednání se sociálními demokraty. Sám je prý „trochu skeptičtější“ ke koncepci získat politickou podporu tím, že se někde nějaký hlas „urve“. „Ať se nám to líbí nebo ne, existence této vlády záleží na podpoře ČSSD,“ prohlásil. Buď se s tím ČSSD v nějaké variantě smíří, anebo bude usilovat o to, aby „měla vládu v ruce větší silou“. Dalším scénářem by potom byla nějaká forma zamaskované opoziční smlouvy. A „jediné“, co hraje proti tomuto konceptu, je dle Martina Bursíka osobní přesvědčení Mirka Topolánka a obava, že by to zúčastněným stranám voliči spočítali při podzimních senátních a komunálních volbách.

Morální integrita.

K tomu Mirek Topolánek podotkl, že dvoustranně už jednal s Jiřím Paroubkem pětkrát a nyní, po podpisu koaliční dohody, by bylo nekorektní vyjednávat jeden na jednoho. Je potřeba jednat v gardu tři ku jedné, tedy tři koaliční strany a ČSSD. Bez komunistů, které zvou k jednacímu stolu sociální demokraté. Ovšem půjde-li o strategické, pro zemi klíčové záležitosti, byl by předseda ODS ochoten „skousnout“ i komunistickou podporu, protože koaliční koncept je prý natolik zdravý, že za něj stojí bojovat. „Moje morální integrita utrpí méně, když při hlasování o orgánech sněmovny bude využito hlasů komunistů (ve prospěch koalice – pozn. redakce). Koncept koalice je natolik zdravý, že je mi celkem jedno, co si o tom kdo myslí,“ uvedl.

CIF24

Žádné dobrodružství.

Ze všeho nejvíc ovšem údajně záleží na Jiřím Paroubkovi, který prý potřebuje přežít jako lídr strany a přitom nemá v regionech velké zázemí. Jeho nadějí je tedy úspěch v podzimních senátních a komunálních volbách a do nich potřebuje dožít v atmosféře, kdy bude moci mluvit o modré totalitě a diktatuře. Šéf ČSSD proto zatím do nějakého „dobrodružství velké koalice“ nebude chtít jít a bude se snažit to do podzimních voleb „nějak dopatlat“, mít v nich úspěch a zajistit ČSSD participaci na vládě, myslí si Mirek Topolánek. Sám tomu rozumí, „akorát s tím nesouhlasí“.

Paroubkův plán.

„Pokud se shodneme na nějakých plochých prioritách, které oni (ČSSD – pozn. redakce) po dlouhém vyjednávání uznají… pak se s tím možná dva roky dá vládnout, základní parametry realizovat a pak se shodnout na nějakých dřívějších volbách. To pokládám za nejrozumnější řešení, protože jiné druhé rozumné řešení jsou ještě dřívější předčasné volby,“ uvedl Mirek Topolánek. Domnívá se ovšem, že Jiří Paroubek by pravděpodobně uvítal spíše menšinovou vládu ODS doplněnou o nějaké nestranické odborníky. Ta by skončila ve chvíli, kdy by se to šéfovi ČSSD zlíbilo a návrat ke stolu „v současném formátu“ by byl velmi složitý, soudí Jiří Topolánek.
Obsáhlejší zprávu o prvním povolebním EURO Business Breakfast s předsedy koaličních stran přineseme v příštím čísle týdeníku EURO.

  • Našli jste v článku chybu?