Menu Zavřít

Rok internetu

16. 12. 2004
Autor: Euro.cz

Prodej Aliatelu může nastartovat konsolidaci odvětví

Zvýšení DPH na telekomunikační služby, masivní nástup rychlého a mobilního připojení k internetu, privatizace Českého Telecomu (více na straně 51), totální změna managementu v jeho dceřiné firmě, mobilním operátorovi Eurotel, finišující vyjednávání o prodeji jednoho z největších alternativních operátorů, Aliatelu, či zpoždění nástupu digitální televize. Letošní rok v telekomunikacích rozhodně nebyl nudný.

Daně na ně.

Mírné zděšení v domácnostech a firmách neplatících daň z přidané hodnoty způsobilo novoroční zvýšení DPH za telekomunikační služby z pěti na 22 procent, které zdražilo i připojení k internetu. I když po vstupu Česka do EU sazba klesla na devatenáct procent, Asociace provozovatelů veřejných telekomunikačních sítí (APVTS), sdružující největší české fixní operátory, se pokoušela prolobbovat vyjmutí služeb připojení na internet z „klasických“ telekomunikačních služeb a jejich přeřazení do pětiprocentní sazby DPH. Poté, co tento návrh nenašel u politiků pochopení, přišla APVTS v rámci projednávané novely zákona o daních z příjmů s ideou daňových odpočtů pro domácnosti připojené na vysokorychlostní internet. Návrh počítá s možností snížení daňového základu o 7200 korun, čímž by cena za vysokorychlostní připojení na síť klesla měsíčně zhruba o 150 korun. To by díky zvýšenému výběru DPH a daně ze zisku poskytovatelů připojení nemělo mít negativní dopad na státní rozpočet. Návrh APVTS však poslanci zatím nepřijali.

Rychle na síť.

I bez daňových úlev byl letošní rok ve znamení významného růstu poptávky po internetovém připojení, pevném i mobilním. Český Telecom, který je lídrem trhu ADSL připojení s více než dvoutřetinovým podílem, slavil úspěchy se svou službou Internet Expres, a především díky ní zřejmě do konce roku získá plánovaných 100 tisíc zákazníků ADSL služeb. Do vysokorychlostního připojení na internet se pustila i dceřiná firma Telecomu, mobilní operátor Eurotel. Výstavba sítě CDMA na kmitočtech starší analogové sítě NMT, známé předčíslím 601, si sice vyžádala zhruba půlmiliardovou investici, ale operátor během pěti měsíců nabízení služby získal téměř 20 tisíc zákazníků vysokorychlostního mobilního internetu. Svůj rychlý internet spustil na podzim i konkurenční T-Mobile, technologie EDGE je sice „jen“ nadstavbou výrazně rozšířené technologie GPRS, ale oproti ní umožňuje až čtyřikrát rychlejší připojení k síti a představuje jakýsi mezikrok mezi současnou sítí GSM a sítěmi třetí generace UMTS. Implementaci EDGE do své sítě ohlásil na jaro příštího roku i třetí mobilní operátor v Česku, Oskar.

Velký návrat.

Penetrace mobilních telefonů v Česku se pomalu blíží 100 procentům a operátoři prakticky nepochybují, že hranici brzy překročí. Počet Čechů vybavených mobilem je však o něco nižší, agentura Gartner udává, že se pohybuje kolem 92 procent, což nás řadí za Slovince na druhé místo v regionu střední a východní Evropy. Přestože růst mobilního trhu oslabuje - letos by měl dosáhnout 5,5 procenta - Gartner předpokládá, že Češi v tomto roce za mobilní služby utratí zhruba 2,22 miliardy amerických dolarů, což je podle aktuálního kurzu zhruba 53 miliard korun.
Doslova personální zemětřesení letos zasáhlo největšího českého mobilního operátora Eurotel. Na začátku roku odešla do ČSA obchodní ředitelka Zuzana Řezníčková, na přelomu jara a léta se pak začal naplňovat osud generálního ředitele Terrence Valeskiho. Spory mezi šéfem mateřského Českého Telecomu Gabrielem Berdárem a Valeskim vyvrcholily jeho odvoláním z postu jednatele operátora, během měsíce pak Američan skončil i v ředitelské pozici, a s ním prakticky celý zahraniční management. Návrat do Eurotelu ve velkém stylu naopak slavil Michal Heřman, bývalý finanční ředitel operátora. Eurotelu šéfoval od června jako zastupující generální ředitel, od října je „klasickým“ ředitelem.

CIF24

Začátek konsolidace?

V oblasti pevných linek zaujali především Telenor Networks a České radiokomunikace, které si začaly od Českého Telecomu pronajímat místní smyčky (takzvané LLU - Local Loop Unbundling) a poskytovat na nich vlastní služby vysokorychlostního internetu. Na trhu alternativních operátorů se letos všeobecně začalo přiostřovat, ale k dlouho očekávané a stále zmiňované konsolidaci zatím nedošlo. Spekulovalo se sice o prodeji Contactelu, odkud do ruského Golden Telecomu odešel ředitel Michal Čupa, ale dánský majitel TDC se s největším zájemcem, Českými radiokomunikacemi, zatím nedohodl. K velké telekomunikační transakci však možná ještě do konce roku dojde. Jeden z největších alternativních operátorů Aliatel, který se potýkal s poměrně výraznými finančními problémy a musel kapitalizovat své dluhy, pravděpodobně změní majitele. Ačkoliv se předpokládalo, že souboj o něj svedou České radiokomunikace s GTS, nyní se zdá, že Aliatel získá irská společnost eTel Group, majitel stejnojmenného českého operátora, za cenu pohybující se kolem jedné a tři čtvrtě miliardy korun.

Digitál se zpožděním.

Oproti původním předpokladům se protahuje spuštění digitálního televizního a rozhlasového vysílání, které se v Česku připravuje již více než pět let. Čeká se především na nový zákon o elektronických komunikacích, který stanoví pravidla pro digitální vysílání, na jejichž základě Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přidělí jednotlivým stanicím licence. Přitom již několik měsíců všichni tři držitelé kmitočtového pásma pro pozemní digitální vysílání, Český Telecom, České radiokomunikace a Czech Digital Group, systém testují a majitelé potřebných zařízení, set-top-boxů, mohou digitální signál v několika městech Česka naladit.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).