Menu Zavřít

Rolničky pro Andreje

29. 11. 2016
Autor: čtk

Andrej Babiš si nasadil šaškovskou čepici a koaliční radě naservíroval zásadní změny EET, které doteď odmítal.

Tak nám Andrej Babiš rozčílil premiéra Sobotku. Škoda, že z toho neexistuje obrazový záznam, protože by ho majitel hnutí ANO mohl používat v předvolební kampani jako důkaz, že je schopen činit zázraky. Takhle to vypadá, že si jenom nasadil šaškovskou čepici a přinesl do koaliční rady poměrně zásadní změny ve fungování EET, které ještě před pár dny rezolutně odmítal.

To se při střetu s realitou stává i v lepších rodinách. A Babišem navržené změny jsou právě z této kategorie. Vyloučit platby platebními kartami z elektronické evidence je logické. Jde fakticky o zcela průhledně kontrolovatelný bezhotovostní platební styk, kde je jeho autorizování na finančním úřadě zbytečné a jen odebírá kapacitu systému.

Podobně absurdní je dožadovat se elektronické evidence tržeb u e-shopů, kde zcela dominují bezhotovostní platby kartou nebo převody z účtu. Kdyby autoři zákona a jeho duchovní otec, velkopodnikatel Andrej Babiš, měli páru o drobném byznysu v oboru nákup-prodej, byly by v zákoně tyto výjimky od samého počátku.

Kuba a Kašpar

Trochu sofistikovanější je navrhovaná úleva pro opravdu drobné podnikatele, jejichž tržby dosahují méně než 250 tisíc ročně a kteří mají s finančním úřadem dohodnutu nějakou paušální daň.

Tady je ministr skutečně za kašpara, protože ještě ve čtvrtek viselo na jeho webu stanovisko k pořadu Otázky Václava Moravce, kde exministr průmyslu Kuba navrhoval nějakou spodní hranici tržeb pro zavedení EET. Dočkal se následující reakce: „Návrh Martina Kuby stanovit limit pro zapojení se do evidence tržeb na určitém měsíčním obratu by pouze ve výsledku umožnil obcházení zákona - jinými slovy nepřiznání reálných tržeb kvůli snaze vejít se do daného limitu - a tím i totální erozi zákona o evidenci tržeb. Zavedení takového limitu by jen znamenalo diskriminaci a výjimky pro určité skupiny podnikatelů, což jde zcela proti smyslu EET, která má za cíl narovnat podnikatelské prostředí.“


Přečtěte si výměnu názorů k EET mezi Pavlem Páralem a Andrejem Babišem:

Štvanice na hostinské začíná

Babiš reaguje na Párala: Štvanice na EET pokračuje

Páral odpovídá Babišovi: Už je to tady, hospodští budou zdražovat

U Medvídků, pivnice


Zde už člověk poněkud zakroutí hlavou, co je to za úlevu, protože podnikatel se čtvrtmilionovým příjmem žádnou daň neplatí a ani po zavedení EET platit nebude, protože i při využití nejnižšího daňového paušálu a odečtení základní odečitatelné položky na poplatníka žádná daňová povinnost nevznikne.

A to nemluvíme o řemeslnících, kde bezdětný instalatér při použití osmdesátiprocentního paušálu neplatí žádnou daň do 830 tisíc. A nutno říci, že instalatérů, kteří se přes tuto hranici tržeb dostanou, je opravdu jen pár a nutit je k vybavení online pokladnou je jen bohapustá buzerace. Proč by si takový podnikatel sjednával jakoukoli paušální daň? Kubův návrh je tak naprosto logický a pochopitelný. Kde není daňová povinnost, ani EET nic nevybere.

Teta z kravína

Jestli je opatření směřováno na lidi, kteří podnikají v drobném vedle zaměstnání a nějaká ta daň by se tam vyměřit dala, tak se účinnost takové úlevy jeví jako zcela nulová. Teta, která krmí v kravíně a ze dvora prodává domácí vajíčka, čerstvý salát a na podzim třicet martinských hus a padesát kachen, si složitě vyřizovat nějakou paušální daň určitě nebude.

A mimochodem paušální daň i paušální platby pojistného pro živnostníky jsou levnějším a efektivnějším způsobem vybíraní daní v odvětvích služeb než EET. Umožňují kromě jiného odpovídajícím nastavením daně ošetřit služby, které jsou při standardním zdaňování zcela nerentabilní. Nestává se tak, že obce začínají uvažovat o něčem tak absurdním, jako je dotování místní hospody z obecního rozpočtu, protože vesnice bez hospody není k žití a ta poslední kvůli Babišovi nyní zavírá.

Proto také nějakou formu paušálního zdaňování využívá u drobného podnikání řada výrazně civilizovanějších zemí než náš vzor Chorvatsko.


Přečtěte si další komentáře autora:

Prezident je vůl

Tvůj byrokrat tě uzdraví?

MMF24

Hledej, šmudlo


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).