Menu Zavřít

Roman Koděra: Ďábla hledej v detailu

7. 9. 2015
Autor: Rafael Matsunaga via Flickr (CC BY 2.0)

Před dvěma týdny v pondělí 24. srpna uzavřel index Dow Jones na hranici 15 666 bodů. Pro pamětníky nemusím připomínat, ale pro ty, co by hledali spojení mezi magickou číslicí 666 a vývojem na Wall Street, připomenu, že 9. března 2009 index dosáhl pokrizové minimum 666 bodů. Náhoda? Nebo jen důkaz, že vysokofrekvenční algoritmy mají své oblíbené číslo?

Přes nejistotu, která nadále ovlivňuje dění na trhu, tak poslední vývoj přinesl několik zajímavých čísel a ta se ponejvíce týkají valuací amerických akcií. Tak třeba většina titulů z indexu Dow Jones se obchoduje za 15,5násobek letošních zisků a 14násobek příštího roku. Nic levného, ale oproti 18násobku, který jsme mohli sledovat, když byla hodnota indexu Dow Jones na 18 tisících bodů, rozhodně změna, která by každého dlouhodobého investora měla zajímat. Dividendový výnos akcií z indexu Dow Jones, které mají čtvrtletní frekvenci, má v průměru hodnotu 2,3 procenta ročně. A oproti výnosu 10leté pokladniční poukázky amerického ministerstva financí, který ročně činí 2,13 procenta, je tedy vyšší.

hrneme-li tyto údaje, tak případný další pokles indexu Dow Jones o 1000 bodů nebude na první pohled určitě ničím potěšujícím, avšak na ten druhý bude již možné hovořit o stavu, kdy se na trh vracejí fundamenty, a tedy hodnota investic by se měla očistit od přehnaných očekávání. Budeme- li pokračovat ve statistice, tak z 30 titulů z indexu Dow Jones analytici nejvíce favorizují

akcie společnosti United-Health a Visa (obě společnosti letos zaznamenaly růst). Naopak nejméně nákupních doporučení mají akcie IBM, Travelers a Wal-Mart. Top 10 konstituentů, kteří tvoří výkonnost DJI z 59 procent, jsou na prvním místě Goldman
Sachs, IBM a 3M. Jejich P/E 2015/2016 je 15,3x/14,3x versus 15,5x/14,0x pro průměr jako celek. Klíčové je tedy, že tyto údaje ukazují na aktuální nastavení trhu k „normálu“. To však neznamená konec případných poklesů, a to i přes závěr s číslicí „666“.

Autor je senior makléřem


Čtěte také:

EBF24

Americké akcie zažily v srpnu nejhorší měsíc za poslední tři roky

Akcie v USA po statistice z Číny prudce klesly, dolar oslabil

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).