Menu Zavřít

Romové, bezdomovci a neplatiči – před volbami se hodí všichni

23. 8. 2010
Autor: profit

Když před čtyřmi lety postavil jeden starosta svou kampaň do senátních voleb na tom, že vystěhoval 36 převážně romských rodin za město do barevných montovaných buněk, byl z toho poprask. Několik týdnů se nemluvilo o ničem jiném.

Autor: Jakub Stadler

Starosta měl mnoho zastánců i odpůrců. Ze dne na den znali jeho jméno všichni. Kampaň skoro zadarmo, chce se říci, jedno město prostě udělalo ve správný čas ten správný krok.

Preference klesají, zpěvák Kalousek na kandidátce nezabral, a tak zkusíme ověřenou a vyzkoušenou klasiku, řekli si možná v pražské ODS. Veřejnosti představili plán, jak přesunout bezdomovce z centra do „Oázy“ vedle malešické spalovny. Podle radního pro sociální oblast Jiřího Janečka by se zde mohli usídlit bezdomovci, kteří nechtějí spolupracovat na svém návratu do normálního života a o které se v současné době nikdo nepostará. Pobyt by tu nebyl povinný, ale bezdomovce by k němu měli intenzivními kontrolami dotlačit sociální pracovníci. Revoluční plán prý není nový a to, že s ním vedení města přichází jen dva měsíce před volbami, je vlastně úplná náhoda. Radnice na něm podle Janečka pracuje už tři roky. Některé voliče může snaha radních potěšit a je možné, že i na ně bude Čunkův model fungovat.

Tři roky práce jen na papíře? Poslední výroky k tématu by ale u pozorného Pražana měly vzbudit spíš otázky. Jak to, že město nepřišlo s komplexním programem na řešení problému bezdomovců v centru mnohem dříve? Když na projektu pracuje tři roky, proč nyní vzbudil pobouření mezi odborníky z řad neziskových organizací, které s lidmi bez domova pracují? A třetí dotaz by směřoval na propracovanost celého projektu. Po třech letech příprav město nemá ani jistotu, zda by v Průmyslové ulici v Malešicích tábor mohl být? K napodobení úspěchu Čunkova modelu je potřeba víc než jen projekt na papíře. Ve svém regionu uspěl, protože lidem v okolí tehdejšího ghetta ve Vsetíně ulehčil a „nepřizpůsobivé“ občany opravdu odstěhoval. Mimochodem, barevné buňky nedaleko Vsetína i po čtyřech letech stále fungují. Podle tamní radnice zde na vybírání nájmů i řádný chod dohlíží koordinátor. Co si obyvatelé buněk zničí, to si postupně i opravují. Žádné stížnosti, žádné problémy. Praha by se mohla poučit od starosty Holešova na Zlínsku Zdeňka Janalíka. Ten nyní, mimochodem opět pár týdnů před volbami, oznámil, že neplatiče ze Školní ulice v Holešově vystěhuje na periferii. Radnice s lidmi z kolonie nyní tvrdě vyjednává uznání dluhů a v nedalekých Vizovicích už se pro ně montují plastové 2+kk. Jak zafunguje předvolební model zde, ukáží až volby. Hlídky v ulicích – věc veřejná

Aspoň poukázání na téma, které trápí lidi ve městech, ale funguje. Dokazuje to praxe dobrovolných hlídek Věcí veřejných, které v centru Prahy od poloviny dubna do půlky května procházely parky a veřejná prostranství a na bezdomovce nebo třeba narkomany volaly policii. Předvolební tah znovu vyšel, existence hlídek se stala tématem, ke kterému se chtěli vyjádřit všichni z ostatních politických stran. Věci veřejné nakonec hlídky zrušily, když se proti postavili samotní příznivci strany ve vnitrostranickém referendu. Před komunálními volbami o obnovení hlídek strana neuvažuje. Plán vedení radnice hlavního města na přesídlení bezdomovců do Malešic se jí nelíbí. K plánu magistrátu má výhrady. Podle koordinátorky projektu hlídek VV Jany Pařízkové (VV) to problém bezdomovectví neřeší. Spíš by pomohlo posílení specializovaných služeb, jako jsou terénní sociální práce, kontaktní centra, azylové domy pro seniory a psychicky nemocné a taky intenzivní práce policie.

CIF24

Klesají preference? Hledejme nepřítele**

Čeští politici nejsou ve vystěhovávání problematických občanů na okraj měst nebo úplně mimo ně nijak ojedinělí. Podobnou rovnici – klesající preference a rázné kroky proti určité nepopulární skupině lidí – můžeme najít aktuálně třeba ve Francii. Prezident Nicolas Sarkozy je nyní nejméně populárním prezidentem za posledních třicet let, a pokud chce v roce 2012 svůj úřad obhajovat, měl by takzvaně „šlápnout do pedálů“. Tím prvním krokem je razantní postup proti stovkám kočovných rumunských a bulharských Romů, které chce prezident na náklady státu poslat letadly domů. Romové se do popředí pozornosti dostali minulý měsíc, kdy jejich dav napadl ve městě Saint-Aignan policejní stanici poté, co četníci zastřelili Roma, který prorazil silniční zátaras. Postup francouzských úřadů kritizovala i OSN za to, že vytváří spojnici mezi přistěhovalectvím a zločinností. Ani to ale pravděpodobně Sarkozyho neodradí. Stejně tak jako kritika před čtyřmi lety neodradila Jiřího Čunka. Zarputile si za svým nyní budou stát i občanští demokraté v Praze. Alespoň do voleb. Jiří Janeček do zastupitelstva znovu nekandiduje. Co bude tedy poté, až volební komise sečtou hlasy, je vlastně ve hvězdách.

  • Našli jste v článku chybu?