Menu Zavřít

ROPNÉ SNĚNÍ NAD SEINOU

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

TotalFin a Elf

Sotva francouzská ropná společnost TotalFina završila fúzi s Petrofinou, vzala si na mušku Elf Aquitaine. Minulý týden totiž oznámila, že by chtěla Elf převzít za 42 miliardy eur, a vytvořit tím světovou ropnou čtyřku s produkcí 2,1 milionu barelů denně a zásobami 9,6 miliardy barelů. I když předběhne současnou konkurenci, skupinu Chevron, stejně zůstane ve srovnání s prvními třemi poloviční. „Všichni o tom už dlouho mluví. Vědělo se, že to jednou přijde, os pravedlňoval překvapující návrh šéf TotalFiny.

Skupina Elf Aquitaine míní, že nepřátelská nabídka jejího věčného rivala TotalFiny je z různých důvodů uspěchaná. Sama totiž možnost sloučení s TotalFinou zkoumala a zamítla. Teď je donucena o ní jednat na mimořádné valné hromadě.

Francouzský kabinet, který drží v Elfu zlatou akcii spojenou s právem veta, dal najevo, že proti fúzi nic nemá a své právo s největší pravděpodobností neuplatní. Alespoň se dodávka ropy a ropných produktů „nedostane do anglosask ých či amerických rukou , odůvodnil postoj vlády ministr financí Dominique Strauss-Kahn.

CIF24

TotalFina odhaduje, že po třech letech by přínos spojení dosahoval roční nezdaněné sumy 1,2 miliardy EUR a růst zisku na akcii by se mohl vyšplhat na 20 procent ročně namísto očekávaných sedmnácti procent v případě, že TotalFina zůstane sama. V případě dohody obou koncernů by podle očekávání mělo zaniknout na čtyři tisíce pracovních míst, z toho polovina ve Francii. Podle agentury Reuters se v následujících dvou letech čeká prodej aktiv za šest miliard EUR. Ceny akcií obou k oncernů po zveřejnění záměru TotalFiny vzápětí vyskočily nahoru.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).