Menu Zavřít

Rozchod!

11. 6. 2004
Autor: Euro.cz

Místo summitu G8 připomínalo pevnost

Vzpomínáte na bouřlivé demonstrace při summitu skupiny G8 v Janově před třemi lety? Tehdy ještě nikdo netušil, že teroristé brzy zaútočí na newyorská dvojčata. Bojovníci proti globalizaci řádili jako diví, jeden z nich dokonce přišel v Janově o život.
A jak to vypadá dnes? Summit G8 na Sea Island v americkém státě Georgia nakonec přilákal asi tři stovky aktivistů. Na druhé straně stálo dvacet tisíc policistů, vojáků a příslušníků bezpečnostních služeb. Pokud by chtěl někdo najít důkaz, že Spojené státy jsou dnes opravdu ve válečném stavu, měl by se jet podívat do Georgie. Místo summitu připomínalo nepropustnou pevnost. Každý protestující musel počítat s tím, že ho všude budou doprovázet nejen muži ve zbrani, ale také vojenské vrtulníky nad hlavou či armádní vozidla a čluny někde poblíž.
Jeden z aktivistů agentuře Reuters sdělil, že za nízkou účast jeho kolegů mohou úřady, které „terorizují lidi“. Místní orgány už s předstihem vyhlašovaly přísná opatření, povinnost získávat různá povolení pro shromáždění, jichž se účastní více než pět lidí, či dokonce platit jakési „bezpečnostní zálohy“. Leccos z toho bylo po stížnostech ochránců lidských práv zrušeno.
Ale napjatá atmosféra zůstala. Zájemci o účast na demonstracích dostali předem velmi důrazné varování, že se s nimi nebude nikdo mazlit. Mnozí z aktivistů se asi nevydali na summit kvůli obavám, aby se jim něco nestalo. Nemluvě o tom, že i ubytovací kapacity rychle obsadili příslušníci bezpečnostních služeb.
Lze se tomu všemu divit? Američané se musejí bránit před dalším útokem teroristů. Ostatně není důvod plakat nad tím, že policie nedala prostor agresivním aktivistům, kterým zřejmě vždy šlo hlavně o násilí. Bohužel to ale odnesou i ti kritici globalizace, kteří pokojně upozorňovali na skutečně problémy.
Převážně klidný průběh letošního summitu G8 je nutné uvítat. Připusťme však, že tamní bezpečnostní opatření jsou i varováním. Jak to bude vypadat za pár let, když to takhle půjde dál? Přenecháme – ve vlastním zájmu – rozhodování o tom, co a jak děláme, bezpečnostním složkám?
Státníci na summitu G8 vyjádřili ochotu pomoci Blízkému východu mírovými prostředky ještě předtím, než z jeho území vzejdou další teroristé. Kéž by to nebyla jen slova.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).