Menu Zavřít

Rozhádaná ČSSD stojí na rozcestí

19. 7. 2010
Autor: profit

Sociální demokraty čeká náročný podzim. Chtějí uspět v komunálních a senátních volbách a poté si musejí zvolit nové vedení. Boj uvnitř strany se rozhořel už nyní. Bude o mnoho těžší než změny, které má strana udělat navenek.

Bohuslav Sobotka a David Rath. Který z nich si zatleská na podzim?

Autor: ČTK

Drobná úprava loga ČSSD, která se má stihnout do podzimních komunálních a senátních voleb, už žádný Michal David a žádné hity typu „Správný tým“, které připomínají „normalizační“ estrády. Podzimní volební kampaň by měla vypadat jinak. Jak? Úkol pro nového volebního stratéga strany a poslance Jana Hamáčka. „V době, kdy byl Michal David na vrcholu, chodil jsem ještě do školky. Preferuji jiné umělce, a pokud se ptáte, jestli plánuji jeho zapojení do volební kampaně, tak neplánuji,“ říká Hamáček. V tomto směru si rozumí i s úřadujícím předsedou Bohuslavem Sobotkou, který k tomu dodává: „Myslím, že přínos placených hvězd z oblasti populární hudby byl v minulém období poněkud přeceňován.“

Kam s Rathem?

Agentura, která straně radí jak změnit image a nalákat mladší voliče, doporučuje také schovat některé členy, kteří byli spojeni se silovou politikou bývalého předsedy Jiřího Paroubka, nebo je provází stín kontroverze. Mluví se zejména o Davidu Rathovi, bývalém ministrovi zdravotnictví a středočeském hejtmanovi. V novém stínovém kabinetu, který Bohuslav Sobotka v posledních dnech sestavil, mu ale patří znovu křeslo ministra zdravotnictví. V tom, proč ve vládě nanečisto znovu sedí, má Rath jasno: „Pokud bychom ztratili tah na branku, tak možná získáme nějaké středové voliče, ale přijdeme o pět až sedm procent těch radikálnějších, a ti nám utečou třeba k paní Bobošíkové.“

Skutečnost, že Rath zasedl znovu ve stínovém kabinetu, kritizuje část protiparoubkovského křídla strany. Od Sobotky to ale možná byl strategický krok. ČTK cituje svůj zdroj z Lidového domu, který celou záležitost vysvětluje jako snahu zabránit vzniku silné vnitřní opoziční dvojice – Paroubek - Rath, která by mohla vést k rozkladu strany. Nominaci Ratha chápe i někdejší předseda ČSSD Vladimír Špidla. V rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že Rath je mimořádně kompetentní a jako ministr zdravotnictví v zásadě uspěl. „Po mém soudu je to jeho poslední příležitost,“ řekl někdejší eurokomisař Vladimír Špidla.

EBF24

Hraje se o Senát**

Jestli právě pozice Davida Ratha ve stínové vládě obrousí hrany jednotlivých skupin uvnitř strany a uklidní situaci, ukáže teprve čas. Jisté ale je, že ČSSD na podzim bude hrát o hodně. Senátní volby jsou důležité hlavně s výhledem na prezidentskou volbu v roce 2013. Sociální demokraté v tomto kole senátních voleb neobhajují žádné křeslo. V horní komoře parlamentu mají nyní 29 zástupců a tak mohou jen získat a posílit svou pozici. Většina v Senátu by mohla vyrovnat středopravou převahu ve sněmovně a senátoři ČSSD by mohli schvalování zákonů vlády Petra Nečase notně zkomplikovat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).