Menu Zavřít

Rozkvétá Fuchsia. Google chystá nový operační systém

15. 8. 2016
Autor: Shawn Collins, Flickr.com (CC BY 2.0)

Google pracuje na zcela novém operačním systému, který nebude mít nic společného se známým Androidem ani Linuxem. Tvrdí to hlasy z IT komunity a technologická média. Projekt se zatím jmenuje Fuchsia.

Kód nového operačního systému se objevil na serveru GitHub, kde vývojáři veřejně sdílejí kódy, aby každý mohl pomoct s jejich inovacemi. Pracovní název sdílené části kódu je Fuchsia.

Nový operační systém nebude stát na základech Androidu používaného ve více než miliardě chytrých telefonů po celém světě a čerpat nebude ani z freeware konstrukce vyhledávače Linux.

O tom, že jde o nový operační systém Googlu píše server Businessinsider. Společnost zatím novinku oficiálně nepotvrdila. „Padlo rozhodnutí stavět to jako otevřený zdroj,“ potvrzuje předpoklad média zaměstnanec Google Brian Swetland. „Všechno bude veřejné, zdokumentované a potvrzené. Teď však ještě ne,“ řekl další anonymní respondent z Googlu.

3D, internet věcí, nebo propojení

Technologický blog Android Police informuje o tom, že Google připravuje nový operační systém kvůli nutnosti propojení s rozšiřujícím se sektorem „internetu věcí“. Linux a Android jsou podle IT specialistů úzce orientované na stolní počítače a mobily. V komunikujících domácích spotřebičích či oblečení a doplňcích je není možné použít a nový operační systém proto nelze stavět na jejich předloze. Fuchsia by měla spotřebiče používající internet propojit se stolními počítači i mobily.

Někteří uživatelé hackerského fóra Hacker News na základě studování kódu spekulují o tom, že nový operační systém může sloužit také pro širší propojení s produkty využívajícími virtuální realitu. Tento sektor se totiž od doby, kdy Facebook koupil výrobce 3D brýlí Oculus, prudce rozvíjí.

CIF24

Další část IT odborníků polemizuje, zda Fuchsia nebude určena na propojení vyhledávače Chrome pro stolní počítače s Androidem pro mobilní zařízení. Podle redaktora PC World Nicka Mediatiho jsou základy kódů Androidu a Chromu stejné jako ten, se kterým pracuje projekt Fuchsia. Nový produkt by tak mohl předznamenat snahu Googlu tyto systémy v budoucnu propojit.


Čtěte také:

Google je větší než Apple

Velký bratr Google

Facebook vyvíjí 360stupňovou kameru, prodávat ji ale nebude


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).