Menu Zavřít

Rozkvétá Fuchsia. Google chystá nový operační systém

15. 8. 2016
Autor: Shawn Collins, Flickr.com (CC BY 2.0)

Google pracuje na zcela novém operačním systému, který nebude mít nic společného se známým Androidem ani Linuxem. Tvrdí to hlasy z IT komunity a technologická média. Projekt se zatím jmenuje Fuchsia.

Kód nového operačního systému se objevil na serveru GitHub, kde vývojáři veřejně sdílejí kódy, aby každý mohl pomoct s jejich inovacemi. Pracovní název sdílené části kódu je Fuchsia.

Nový operační systém nebude stát na základech Androidu používaného ve více než miliardě chytrých telefonů po celém světě a čerpat nebude ani z freeware konstrukce vyhledávače Linux.

O tom, že jde o nový operační systém Googlu píše server Businessinsider. Společnost zatím novinku oficiálně nepotvrdila. „Padlo rozhodnutí stavět to jako otevřený zdroj,“ potvrzuje předpoklad média zaměstnanec Google Brian Swetland. „Všechno bude veřejné, zdokumentované a potvrzené. Teď však ještě ne,“ řekl další anonymní respondent z Googlu.

3D, internet věcí, nebo propojení

Technologický blog Android Police informuje o tom, že Google připravuje nový operační systém kvůli nutnosti propojení s rozšiřujícím se sektorem „internetu věcí“. Linux a Android jsou podle IT specialistů úzce orientované na stolní počítače a mobily. V komunikujících domácích spotřebičích či oblečení a doplňcích je není možné použít a nový operační systém proto nelze stavět na jejich předloze. Fuchsia by měla spotřebiče používající internet propojit se stolními počítači i mobily.

Někteří uživatelé hackerského fóra Hacker News na základě studování kódu spekulují o tom, že nový operační systém může sloužit také pro širší propojení s produkty využívajícími virtuální realitu. Tento sektor se totiž od doby, kdy Facebook koupil výrobce 3D brýlí Oculus, prudce rozvíjí.

ebf - tip - debata

Další část IT odborníků polemizuje, zda Fuchsia nebude určena na propojení vyhledávače Chrome pro stolní počítače s Androidem pro mobilní zařízení. Podle redaktora PC World Nicka Mediatiho jsou základy kódů Androidu a Chromu stejné jako ten, se kterým pracuje projekt Fuchsia. Nový produkt by tak mohl předznamenat snahu Googlu tyto systémy v budoucnu propojit.


Čtěte také:

Google je větší než Apple

Velký bratr Google

Facebook vyvíjí 360stupňovou kameru, prodávat ji ale nebude


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).