Menu Zavřít

Rozpaky v Dlouhé

18. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Neodpustitelný rozdíl mezi kuchyní a obsluhou

Jméno relativně nového podniku je stále hlasitěji slyšet mezi těmi, kdož pravidelně mapují v dešti nově vznikajících restaurací ty, za pozornost stojící. Nejen gurmeti, i milovníci hudby zmiňují restauraci Robert´s často a pochvalně. Zajímavý interiér, bezvadná hudba a báječná kuchyně, takové jsou nejčastější reference, které nás s kolegou přilákaly. Již pohled zvenku je nadějný. Řadou širokých obloukových „auslágů“, nad nimiž se skví nápisy - vše atraktivně nasvětlené a doplněné dřevěnými okenicemi - je možné nahlédnout do lákavě vystrojené restaurace. Za dveřmi se nás ujímá milá „uvaděčka“ a usazuje nás v části, která je vlastně palubou lodi. U okna, pod strážním košem, od ostatní místnosti odděleni provazovým zábradlím, u slušně založeného stolu natěšeně čekáme. Sympatická servírka předkládá lístek, zajímavý formou i obsahem, začíná kolotoč překvapení, ne vždy radostných.
Samotný výběr z jídelníčku je ještě aktem veskrze příjemným. Gaspacho a vepřové ledvinky restované v olivovém oleji s drceným pepřem a česnekem mají být ouverturou večera. Druhý díl sestává z pražmy královské pečené s plátky tomatů, růžovými žampiony restovanými s česnekem a cibulkou – ta přijde na protější stranu stolu – u mne se má objevit hovězí ragú po římsku s černými olivami a restovanou mladou cibulkou a bramborovými gnocchi. Během přípravy se seznamujeme s atmosférou trochu blíže. Můj pocit není jednoznačný. Restaurace, útulná a noblesní, má – pod zvídavějším pohledem – drobné prasklinky v dokonalé fasádě. Zvláštní založení – dezertní talíř schovaný mezi příbory má plnit funkci „pečiváku“. Na to ale přicházíme až tehdy, když číšnice servíruje předkrm a my jsme nuceni talíř přesunout tak, aby mohla jídlo založit. Pouštíme se do svých porcí a po prvních soustech shodně konstatujeme, že kuchař „se povedl“. Ledvinky jsou báječné, měkké a vonné, což není pravidlem, a – díky oleji a přiměřeně dávkovanému pepři i česneku - dokonale vybalancované tak, aby nebyly fádní ani příliš řízné. Nijak lehká studená polévka, kterou si dopřává kolega, je v provedení zdejšího vládce kuchyně dopracovaná tak, jak být má. Ve správné hustotě a barvě, s patrnou, ne však přílišně razantní chutí, kde se rajčata prosadila v uměřeném tónu, který hrál hlavní part, avšak nepřerážel vstupy ostatních přítomných komponent. Vydařené první kolo.
Pauzu před sklizením věnujeme pozorování lokálu. Hostů přibylo, číšnice – převažují zde dívky – začínají „plavat“ a je na nich patrná známka nervozity. K pohodě nepřispívají – mluvím o svých pocitech – ani mimořádně originální obrazy na bočních stěnách. Oč déle jsme čekali na úklid, o to byl „dokonalejší“. Servírka stáhla i kuvér, takže nás zbavila možnosti zakousnout k hlavnímu chodu něco pečiva. Ovšem krmě, kterou přinesla, byla další strofou kulinářské básně. Ragú, vydušené tak, že maso mělo tendenci roztát v ústech bez potřeby žvýkání, tvořilo společně s tmavou omáčkou, důraznými olivami a svěžestí až plýtvající cibulkou, soustem vzácného souzvuku. Omáčka podtrhla ucelený dojem a potvrdila kuchařovu invenci. I v případě ryby na protějším talíři bylo patrně vše v pořádku. Úhledně a se smyslem pro estetiku byla dozlatova pečená ryba „zamřížovaná“ stvoly pažitky a nepřehnaně, o to však působivěji dozdobená hlavičkami hub, kousky česneku a zlatým terčíkem citronu. V naříznutém filátku potom dělal parádu vsazený plátek rajského jablíčka. Na horkém talíři, ozvláštněném na lemu lehkým posypem z černého a bílého pepře, měla sukces ještě před požitím. Chuť šla ruku v ruce se vzhledem. Pevné, zároveň však křehké maso ryby, jemuž byl ponechán prostor se rozvinout i ve společnosti citlivě a jemně uchystaných houbiček i česneku, kterému tepelná úprava „urazila rohy“. To, v jak dobrém světle se předvedla kuchyně, bohužel nekorespondovalo s vystoupením obsluhy. Nezažil jsem ještě tak propastnou diferenci mezi kuchařovým týmem a partou na place. Nápoje byly pod úrovní stánkového prodeje někde na pouti v Tlustovousech. Červené bylo tak teplé, že mohlo úspěšně suplovat „svařák“, o bílém musel i prostřední moravský vinař prohlásit – odpusťte mi vulgarizmus, ale nenalézám jiného slova – že „… sa nedá pít ani prdelou!“. Znám mnoho lepších „druháků“ i domácích ovocňáků, jejichž bylo to, co nám nalili, jen slabým odvarem. Nevím, proč management restaurace, když dokáže sehnat a udržet excelentního kuchaře, angažuje na druhé straně infantilní mládence za barem, jejichž jediným zájmem bylo vhodit kostku ledu do výstřihu některé z kolegyň, bez minimálního zájmu o úroveň připravených nápojů. 1120 korun je částka, kterou lze akceptovat pouze s přihlédnutím k opravdu nadprůměrné kuchyni.

Robert´s restaurant Dlouhá 35/730, 110 00 Praha 1
Tel.: +420 / 602 77 77 71, fax: +420 224 82 63 94
e-mail: rezervace@roberts.cz, www: roberts.cz
Otevírací doba: Robert´s restaurant denně 11:30 - 24:00, Robert´s Café denně 08:00 - 20:00, Jazz Club čtvrtek – sobota 20:00 - 01:00
Počet míst: bar 25, restaurace 45, zimní zahrada 40, salonek 50, jazz club 40, kavárna 35
Druh kuchyně: česká s exkurzemi do mezinárodní
přijímané platební karty: všechny známé, i v elektronické formě
Jídelní lístek: angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, němčina
Země původu nabízených vín: Česko, Francie, Chile, Itálie, JAR, USA

Hodnocení restaurace: Atmosféra, pohodlí, estetika 8 bodů z 10
Prostírání 7 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 9 bodů z 10
Chování personálu 5 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 18 bodů z 20

Celkem: 47 bodů ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

bitcoin_skoleni

Výběr z jídelního lístku: Papriky pečené na grilu marinované v olivovém oleji se sušenými tomaty a piniemi a pečivem Kč 135,-
Špenátový krém 0,25l se zastřeným vejcem a créme fraiche Kč 75,-
Farfalle 120gr, s kalamáry, pomodorinkami a česnekem Kč 155,-
Steak z tuňáka 180gr podávaný s plátky avokáda, rýžový pilaf Kč 395,-
Králičí filátka 200gr pečená s rozmarýnem servírovaná s listovým špenátem, provencálský brambor Kč 270,-
Care d’Agneau 350gr pečené s krustou z bylinek, grilované zelené fazolky se slaninou, brambory Pataty Kč 595,-
„Parfait de mandarine“ s vlašskými ořechy v karamelu, omáčka sabayon s Créme de Cassis Kč 120,-

Výběr z vinného lístku: Chardonnay 2000 víno s přívlastkem, výběr – Mikros-vín Mikulov Kč 590,-
Gewurztraminer „Tradition Hugel“ ’97, Hugel &Fils - Alsace Kč 1590,-
Frankovka 2000 víno s přívlastkem,pozdní sběr – ŠSV Velké Pavlovice Kč 610,-
Conde de Valdemar Gran Reserva 1994 – Rioja Kč 1690,-
Pauillac de Ch.Latour 1999 třetí víno Ch.Latour 1 er Cru Classé - Bordeaux Kč 2290,-
Duca Enrico 1998 Duca di Salaparuta – Sicilia Kč 2990,-

  • Našli jste v článku chybu?