Menu Zavřít

Rozpletené vazby

11. 3. 2009
Autor: Euro.cz

V případu nemovitostních investic se chystá hromadná žaloba deseti tisíc akcionářů

Řadu let patřila skupina Immofinanz k významným investorům do nemovitostí ve střední a východní Evropě. Loni kvůli realitní krizi a nepodařeným spekulacím s vlastními akciemi málem skončila tato někdejší hvězda vídeňské burzy v konkurzu. Nyní se zřejmě podařilo najít řešení, které zajistí těžce postiženému realitnímu investorovi dlouhodobé přežití. Spočívá v prodeji kompletního rakouského portfolia nemovitostí východoevropské dceři, společnosti Immoeast, která vlastní řadu realit i v Česku. Hodnota převáděného majetku, kam patří například špičkové kancelářské objekty ve Vídni, jako Business Park Vienna či Vienna Twin Tower, činí 1,465 miliardy eur.
Transakce má vyřešit schizofrenní situaci, kterou vytvořily obchody Karla Petrikovicse. Ten stál v čele finančního domu Constantia Privatbank (CPB) a s ním propojených realitních fondů společností Immofinanz a Immoeast do loňského podzimu. Bez vědomí akcionářů se Petrikovics pustil do nákupu akcií Immofinanzu, do nichž investoval 1,1 miliardy eur. Peníze na tyto investice přitom získal z navýšení kapitálu společnosti Immoeast uskutečněného loni v květnu. Tehdy poskytl Immoeast své matce Immofinanz úvěr 1,8 miliardy eur. Půjčka měla být splacena v brzké době, jelikož však namísto růstu hodnoty cenných papírů nastal jejich dramatický pád (hodnota akcie skupiny Immofinanz se počátkem minulého týdne pohybovala kolem 60 centů oproti sedmi eurům z loňského května), neexistovala reálná možnost, jak úvěr uhradit. Proto byl management společnosti Immofinanz nucen souhlasit s převedením veškerého rakouského portfolia na svoji dceru (Immofinanz drží ve společnosti Immoeast 55 procent akcií).

Mimosoudní vyrovnání Vnitroskupinové úvěry přitom nebyly jediným problematickým Petrikovicsovým obchodem. V době jeho vládnutí byly ještě vyvedeny stovky milionů eur z Immoeastu do společnosti Immofinanz Beteiligungs, která spadá do sféry vlivu CPB. Tato pohledávka je zajištěna garancí 512 milionů eur od nizozemské společnosti Constantia B.V., která je mateřskou společností výrobce obalů Constantia Packaging a do loňského podzimu držela i stoprocentní podíl v CPB. Přestože majitelka firmy Constantia B.V. Christine de Castelbajacová oprávněnost pohledávky popírala, dohodla se nyní dle rakouského týdeníku Format s Immoeastem na mimosoudním vyrovnání. V jeho rámci získá Immoeast aktiva v hodnotě 300 až 350 milionů eur. Kromě toho se de Castelbajacová vyrovná s dalšími významnými investory skupiny Immofinanz. Celá operace ji přijde na 50 procent akcií společnosti Constantia Packaging, která prostřednictvím dcery Duropack vyrábí lepenku a celulózu i v Česku.
Po rozpletení vazeb z dob Petrikovicsova šéfování se skupina Immofinanz musí soustředit zejména na získávání likvidity. K tomu ji nutí rozsáhlé bankovní úvěry ve výši sedmi miliard eur a ztrátové hospodaření. Jestliže ještě v obchodním roce 2007/2008 měla skupina zisk před zdaněním 427,5 milionu eur, za prvních šest měsíců roku 2008/2009 dosáhla její ztráta 2,6 miliardy eur. Proto společnost Immofinanz postupně prodává řadu nemovitostí – od konce listopadu se zbavila aktiv za 300 milionů eur a prodej dalších objektů za 115 milionů eur je před uzavřením.

KL24

BOX
Rekordní žaloba Přes uzavřené mimosoudní dohody je jisté, že případ bude mít rozsáhlou soudní dohru. Stále probíhá vyšetřování někdejšího vedení skupiny Immofinanz – například rakouský státní zástupce již požádal o zabavení veškerých soukromých nemovitostí Karla Petrikovicse. Dalším obžalovaným se zřejmě stane finanční distributor AWD, který podle investorů nabízel dlouhá léta akcie Immofinanzu drobným střadatelům jako bezpečné investice s nízkým rizikem. Třem organizacím zabývajícím se hromadnými žalobami se podařilo shromáždit deset tisíc poškozených akcionářů, kteří požadují náhrady ve výši 150 milionů eur. Nejaktivnější je rakouský Svaz pro informování spotřebitelů zastupující přes 6500 investorů. To představuje největší kolektivní žalobu v rakouské historii – její projednávání se má uskutečnit v květnu. Mezi poškozenými investory jsou i Češi, ti by však případnou žalobu – pokud investici provedli v tuzemsku – museli podat u domácích soudů.

BOX
Zmenšující se impérium (v milionech eur)
k 31. 10. 2008; k 31. 10. 2007
Hospodářský výsledek před zdaněním; -2647,6; 427,5
Účetní hodnota nemovitostí; 8877,9; 9636,2
Tržní kapitalizace; 399,3; 3763,8
Pramen: Immofinanz

  • Našli jste v článku chybu?