Menu Zavřít

Rozšířili výrobu o Třebíč

5. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Tedom

WT100

Třebíčská společnost Tedom otevřela nový výrobní závod, v němž se budou montovat nízkopodlažní autobusy Tedom a nákladní vozy Fox. Tedom již čtvrtým rokem vyrábí motory pro nákladní vozy v areálu bývalých LIAZ v Jablonci nad Nisou. Otevřením závodu firma odstartovala nové aktivity v oblasti produkce autobusů a komunálních vozidel poháněných dieselovými a zejména plynovými motory (CNG). „Přijali jsme padesát montážních dělníků, kteří se během léta zaučili na původní výrobní lince a nyní přejdou do nové haly v Třebíči. Po náběhu plné výroby přijmeme další zaměstnance. Jejich počet ale zatím nebudu upřesňovat,“ říká marketingový manažer Tedomu Vlado Murár.
Do nového závodu Tedom investoval přes sto padesát milionů korun. Firma zde chce vyrábět jak vozy s vlastními motory na zemní plyn, tak i v současnosti rozšířenější dieselové. „Vývoj dieselů u nás pokračuje, přestože budoucnost vidím v motorech na zemní plyn. Diesely jsou mezi zákazníky oblíbené, protože konstrukčně vycházejí z motorů LIAZ, na něž je mezi dopravními podniky velké množství náhradních dílů,“ říká Murár. „Čerpacích stanic na CNG v Česku zatím příliš mnoho není. To se ale brzy změní, k rozšíření zemního plynu existují podpůrné programy vlády,“ dodal Murár.
Tedom prozatím plánuje montovat do svých dieselových variant autobusů a komunálních vozů zakoupené motory, protože jeho vlastní naftové agregáty v této chvíli nesplňují ekologické normy Euro 3 a 4. (zao)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).