Carmenero - Vino da Tavola 2001, Ca´ del Bosco, Franciacorta
Přestože se Italové snažili zavedením apelací DOC (Denominazione di Origine Controllata) vnést do své vinařské produkce pořádek, příliš se jim to napoprvé nepovedlo. Druhý pokus, instalace kategorie DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), byl úspěšnější a v italských vínech se dnes umíme do jisté míry orientovat. Nicméně za všemi apelacemi následuje nepřeberná řada vín z kategorie stolních, mezi kterými lze nalézt znamenité etikety. Když k tomu někde přidají i atypickou odrůdu hroznů, můžeme narazit na malé zázraky.
Jedním ze sklepů, v nichž lze taková vína objevit, je Ca' del Bosco. Vznikl v roce 1968 v malebné lombardské krajině oblasti Franciacorta a od počátku se v něm produkují čistá, poctivá vína. Od roku 1973 v něm pracuje Maurizio Zanella a vínům, která školí, se snaží vtisknout charakter zdejší krajiny. A také usiluje o to, aby získala takovou pověst, jaké se těší sklep samotný, který je často označován za jeden z nejkrásnějších na světě vůbec. Na vinicích v okolí vesničky Ebrusco u jezera Iseo mezi Bergamem a Brescií se rodí kvalitní hrozny, které se ve sklepě zpracovávají s výsostným citem pro odrůdu a terroir.
Atrakcí sklepa je víno z odrůdy carmenére. Sorta pochází původně z Bordeaux, kde ji zdecimoval útok fyloxéry. Svůj nový domov našla v Americe, především v Chile. V Evropě sice stále existuje, ale je spíše zvláštností. V sortimentu vinařství Ca' del Bosco tvoří atraktivní a stále vyhledávanější položku.
Carmenero - Vino da Tavola 2001, Ca´ del Bosco, Franciacorta. Až zlověstně temná barva vína zazáří rubínovým leskem jen při důrazném průniku protisvětla. Není stoprocentně čirá, víno zřejmě prošlo jen minimální filtrací. Buket je kupodivu charakterizován výraznou cabernetovou vůní, za níž se tlačí mocný kořenitý part doprovázený černými lesními bobulovinami. Odér dřeva je jen nepatrný a do nosu vnáší lehký kouřový nádech. Mocné tělo nabídne směsici chutí, v níž vévodí akcenty borůvkovo-ostružinové. Ty jsou podloženy lehce peprnými kořenitými vstupy a stopovým minerálním dotekem s čokoládovým pohlazením. Společně s uměřeným tříslem a lehýnkou kyselinkou tak obohacují, oživují a nadlehčují doušek. Ke slovu se hlásí, byť nijak dramaticky, také alkohol. Trochu přece jen ještě pocuchaný doběh, v němž se však už projevují stopy ušlechtilých „statečkových“ zaznění, dává tušit velikost vína. Té zřejmě dosáhne za další dva tři roky.