Menu Zavřít

Ručník do ringu ještě neházejí

2. 8. 2002
Autor: Euro.cz

UMTS v ČR Mgr.

CIF24

PRAHA (rek) – Nad třetí generací mobilních telefonů (UMTS) se snesla další mračna. Mobilní operátoři, španělská Telefónica Moviles a finská Sonera, oznámili, že od projektu UMTS ustupují a společnou investici ve výši 8,4 miliardy eur za německou licenci odepisují. Evropské telekomunikační firmy utratily za UMTS licence přes sto miliard eur a nejen Telefónica se Sonerou si nyní uvědomují, že je tato investice může potopit.
V České republice na rozdíl od Německa či Velké Británie přišly dražby licencí pozdě, a jejich cena se proto nevyšplhala vysoko. Minulá vláda prodala licence v aukci - RadioMobilu za 3,81 miliardy a Eurotelu za 3,54 miliardy. Obě firmy se službami UMTS nadále počítají. Podle licenčních podmínek je musí poskytovat od začátku roku 2005 na 90 procent území Prahy.
Eurotel počítá s tím, že přednostně by touto výkonnou sítí pokryl některé zóny s nároky na množství a kvalitu přenášených dat. To znamená například letiště, administrativní komplexy nebo obchodní centra.
RadioMobil hodlá podle svého tiskového mluvčího Petra Stoklasy využít zkušeností svých sesterských společností, neboť rozvoj sítě T-Mobile je v Německu a Rakousku v předstihu.
Zcela jinou strategii zvolil mobilní benjamínek Oskar, který se aukce o licenci na síť třetí generace nezúčastnil. Igor Přerovský, ředitel firemní komunikace Českého mobilu, konstatoval, že není důvod měnit strategii. „Tato technologie zatím funguje pouze v Japonsku, ale to je oproti nám země na zcela jiném technickém stupni vývoje, s jinou kupní silou a s jinými tradicemi. Dosavadním nárokům českých zákazníků bohatě postačuje GSM. Vývoj této technologie ještě není u konce a my se snažíme všechny novinky zákazníkům nabízet. Až pokud si to trh vyžádá, začneme realizovat i technologii UMTS,“ řekl týdeníku EURO Igor Přerovský.
Náklady, které Eurotel a RadioMobil vynaložily na získání licence, se podle odborníků implementací sítě třetí generace minimálně zdvojnásobí. Navíc ceny přístrojů masový rozvoj UMTS nepodpoří. Zatím nejsou vůbec v sériové výrobě. „Jednáme předběžně s řadou výrobců, ale s prvními dodávkami počítáme až na přelomu roku 2004–2005. Několik experimentálních aparátů, které jsou u nás k mání, se pohybuje v cenách 30–40 tisíc korun,“ sdělil mluvčí Eurotelu Jan Kučmáš.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).