Menu Zavřít

RUKA V RUKÁVĚ

26. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Fleming a Chase Manhattan

Londýn (FT) – Americká banka Chase Manhattan přistoupila na požadovanou cenu 7,7 miliardy dolarů, kterou by měla zaplatit za jednu z posledních britských soukromých bank – Robert Fleming. Nová částka značně převyšuje původně navrhovaných 4,75 miliardy dolarů. Čtyři miliardy zaplatí Američané v hotovosti, zbytek dodají v rámci výměny akcií.

Robert Fleming je v posledních dvou měsících druhou soukromou britskou bankou, kterou koupili Američané. V únoru získal gigant Citigroup investiční divizi banky Schroders. Zakladatelská rodina Flemingů přichází o svůj bezmála třetinový podíl. Nový peněžní ústav se bude jmenovat Chase Fleming a jeho ředitelem se stane dosavadní šéf amerického peněžního ústavu William Garrett.

WT100

Akvizice usnadní Američanům rozvoj investičního bankovnictví a správu aktiv. Po započtení aktiv ve výši 140 miliard dolarů, která spravuje Fleming, bude Chase Manhattan kontrolovat aktiva v hodnotě 350 miliard dolarů.

Američané rovněž využijí geograficky výhodných pozic banky Fleming, která má zastoupení ve čtyřiceti zemích světa s důrazem na Asii. Londýnští analytici zůstávají přes–to k operaci skeptičtí. Ani takto posílený bankovní dům nemůže podle nich v investičním bankovnictví konkurovat takovým „těžkým vahám , jako jsou Merrill Lynch, Goldman Sachs, J. P. Morgan nebo Morgan Stanley Dean Witter.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).