Menu Zavřít

Ruku v ruce

21. 10. 2005
Autor: Euro.cz

Digitální vysílání

CIF24

PRAHA (hat) - Digitální vysílání televize Nova, České televize a Českého rozhlasu už není jen experiment. Minulý pátek zmíněná média spustila řádné vysílání digitální sítě A, kterou provozují České radiokomunikace - JTR Management. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání je sice vyhradila veřejnoprávním médiím, Nova se však v září dohodla s Českou televizí na spolupráci při digitalizaci a dva dny před oficiálním spuštěním rada její žádost schválila. V síti proto budou k dispozici tři programy ČT (ČT 1, ČT 2 a ČT24), vysílání Novy a pět rozhlasových kanálů ČRo 2 – Praha, ČRo 3 – Vltava, D-Dur, Leonardo a Rádio Česko.
Digitální vysílání multiplexu A je v současnosti přijímatelné pouze v Praze. Během příštího roku by se mělo rozšířit také do Brna, ani potom ale nebude ani zdaleka naplňovat definici veřejnoprávního multiplexu. Ten by měl podle zákona o elektronických komunikacích pokrývat alespoň 95 procent obyvatelstva.
Třetí celoplošná televize Prima se o pozici v multiplexu A nezajímá. Přihlásila se do probíhajícího licenčního řízení na obsazení multiplexu B, který provozuje Czech Digital Group.

  • Našli jste v článku chybu?