Masný průmysl
PRAHA (try) - Na druhou kontrolu českých potravinářských podniků přijeli ruští veterináři. Misi, která skončí 23. října, dojednal ministr zemědělství Jaroslav Palas v Rusku. „Závěry inspekce přijme až Ruská federální veterinární služba v Moskvě,“ řekla týdeníku EURO Dana Večerková z ministerstva zemědělství. První inspekce ruských veterinářů u českých zpracovatelů nedopadla před dvěma měsíci dobře. Export do Ruska byl schválen čtyřem z patnácti prověřených zpracovatelů. Rusové si mnohdy kladou podmínky přísnější než Evropská unie. Svoji roli prý podle informací týdeníku EURO ale sehrála i nelichotivá slova některých zpracovatelů ke kompetentnosti inspektorů. Při nezdaru bude nadále od ruského trhu odstřižena většina našich exportérů. Hamé Babice například hrozí nedostatek suroviny pro vlastní závod v Bogoljubovu, kterou dováží do Ruska z Česka. Druhá inspekce proběhne ve dvanácti podnicích zpracovávajících červené maso, v osmi na bílé maso, v jednom na ryby a v 19 mlékárenských provozech. Prvořadým úkolem českých výrobců je splnění kritérií požadovaných ruskými veterinárními orgány. Po kladném vyhodnocení na veterinárním ústředí v Moskvě může dojít k zařazení českých zpracovatelů do seznamu podniků s oprávněním vyvážet do Ruska. V první vlně získaly ruské povolení k exportu firmy Masokombinát ZŘUD, Jihočeská drůbež, Maso Planá a Moravia Lacto. „O případných dalších opatřeních bude ministerstvo zemědělství rozhodovat až po projednání závěrů a poznatků z dílčích misí druhého kola ruských prověrek,“ dodala Večerková.