Menu Zavřít

RUSKÉ VOJÁKY VYSTŘÍDAJÍ HRÁČI

8. 11. 2001
Autor: Euro.cz

U Prahy mají vzniknout dvě osmnáctijamková hřiště

CIF24

V letošní golfové sezoně vzniklo na území České republiky několik nových golfových areálů. Vyznavači golfu mají nově možnost zahrát si například v okolí Plzně, kde je nyní hřiště Alfrédov, v jižních Čechách v areálu v Nové Bystřici a také na Olomoucku, kde se zaplnilo jedno z bílých míst na moravské golfové mapě.
Pražští golfisté se ovšem mnoha novinek nedočkali. Zůstalo jim karlštejnské hřiště, které si udržuje svoji dobrou pověst, a potěšitelná je lepšící se kvalita hřiště v Líšnici. Největším přínosem pro pražské okolí bylo dokončení „osmnáctky v Poděbradech.
Situace v okolí hlavního města se snad zlepší v příštím roce, kdy má být otevřena část golfového areálu nedaleko Benátek nad Jizerou v bývalém vojenském prostoru Mladá. Finálním záměrem projektu v Mladé jsou dvě osmnáctijamková hřiště evropských kvalit a veřejná tříparová devítka „pitch and putt . Již dnes v Benátkách nad Jizerou funguje driving range.
Pro první etapu, vybudování osmnáctky, tréninkové devítky a golfového zázemí, se předpokládá investice ve výši 60 milionů korun, 40 milionů na výstavbu osmnáctijamkového hřiště a zbytek na pitch and putt a golfové zázemí.
„Hlavním investorem první etapy je společnost Adviccom (IT technologie), spoluinvestorem moje společnost www.progolf.cz, říká Roman Krejčík, hlavní organizátor projektu. Návratnost této první investice se předpokládá na pět až sedm let. „Bude záležet na růstu členské základny, naše představa vstupního poplatku se bude pohybovat kolem 80 tisíc Kč. Dále bude záležet také na prodeji reklamy i na vytíženosti hřiště podle zásady pay and play, objasňuje Krejčík.
Zrušený vojenský prostor má pro vznik golfového areálu řadu výhod. Na území kdysi spravovaném sovětskou armádou není žádná zástavba ani stožáry vysokého napětí nebo silnice. Problém ovšem představují „zbytky po vojenských cvičeních, zejména zapomenutá munice. „Bezpečnost je samozřejmě na prvním místě, i když může přinést nárůst investic, říká k tomu Krejčík.
Otevření prvního osmnáctijamkového hřiště golfového areálu s názvem Golf Resort Paradise Traviny se předpokládá v polovině příštího roku. Krejčík si pochvaluje také počasí. „Počítáme, že po dobudování hřiště využijeme výhody, že místní mikroklima je stálé. To by mělo umožnit hraní golfu až do posledních měsíců roku, nejdéle na území republiky. Průměrná roční teplota je zde osm stupňů Celsia a sněhová pokrývka vydrží nejdéle 30 dnů.
Při stavbě nového hřiště se nepředpokládají velké přesuny zeminy. Fairwaye budou zvlněné a v některých místech bude až překvapivé převýšení. „Vzhledem k výskytu stepní trávy je tato oblast ekologicky sledována. Výstavba golfového hřiště zamezí znehodnocení této traviny nálety křovin, říká k tomu Krejčík.
Zvlněný terén bude i na připravovaném devítijamkovém veřejném tréninkovém hřišti. Na rozdíl od jiných hřišť určených pro úplné začátečníky nebude zcela rovné.
„Po dokončení by měl být k dispozici golfový areál se zázemím, místem pro odpočinek a také s prostorem pro přírodovědnou činnost, malý zoopark, ale hlavní zůstane golf, shrnuje Roman Krejčík.
„Počítáme, že dokončení celého areálu si vyžádá investici ve výši přibližně 300 milionů korun, ale stejně může přesáhnout i 500 milionů. Získat případné další investory není hlavním problémem. Naopak problémem je nalézt model pro způsob dalšího rozhodování. Každý, kdo vkládá peníze do nějakého projektu, neočekává pouze zisk z investice, ale i rozhodovací slovo. S tím přichází i nebezpečí zastavení nebo zpomalení celého projektu, pokud by byl za investicí nějaký jiný záměr nebo lobbistická skupina, zamýšlí se nad budoucností Roman Krejčík.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).