Menu Zavřít

Rusko-ukrajinská dohoda

5. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Zemní plyn

WT100

Ukrajinská vláda slíbila, že zajistí splnění všech dohod s ruským plynárenským monopolem Gazprom. Ministr paliv a energetiky Jurij Bojko se na věci dohodl s prvním vicepremiérem ruské vlády Dmitrijem Medveděvem, jenž je zároveň předsedou správní rady Gazpromu. Bojko jednal též přímo v Gazpromu s jeho šéfem Alexejem Millerem. Kyjev přitom odmítá, že by ukrajinský kabinet Moskvě dlužil 1,3 miliardy dolarů (asi 25,2 miliardy korun).
Podle prezidenta Viktora Juščenka ukrajinská strana nic nedluží. „Ani stát, ani Naftogaz žádné dluhy vůči Gazpromu nemají,“ řekl Juščenko novinářům v Berlíně. Z Bojkových slov vyplynulo, že dluh existuje, ale že jsou za něj odpovědné ukrajinské společnosti. Nikoliv kabinet. „Ukrajina vezme pod kontrolu činnost svých hospodářských subjektů a zabezpečí dohody s Gazpromem. Doufám, že to v brzké době situaci stabilizuje,“ prohlásil Bojko po jednání v Moskvě.
„Dluhy za dodávky ruského plynu - ačkoliv vznikají v zemích s Ruskou federací spřátelených - musejí být spláceny včas a v souladu s uzavřenými dohodami,“ citovala Medveděva agentura Itar-Tass. „Dosáhli jsme dohody, abychom takovým problémům do budoucna zabránili,“ řekl po setkání s Bojkem. Místopředseda ruské vlády zároveň ujišťoval, že evropských odběratelů se nynější spor nedotkne, protože Ukrajina najde způsob, jak vzniklou situaci vyřešit.
Ruský státní monopol pohrozil počátkem minulého týdne Ukrajině omezením dodávek zemního plynu, když země do konce měsíce nesplatí 1,3 miliardy dolarů. Dle analytiků je spor politicky motivován. Moskva s hrozbou vyrukovala v době, kdy se na Ukrajině počítaly hlasy z parlamentních voleb, které ukazovaly náskok prozápadních stran. Gazprom touto výhružkou znepokojil své evropské klienty. Do Evropy včetně ČR proudí ruský plyn právě přes Ukrajinu a loni spory o cenu za plyn způsobily mezi oběma zeměmi přerušení dodávek do Evropy.

  • Našli jste v článku chybu?