Menu Zavřít

Ruský medvěd zaspal

2. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Komentář

ebf - tip - debata

Některá spojenectví jsou v mezinárodní politice na věčné časy. Třeba to rusko-srbské. Když loni v létě Mezinárodní soudní tribunál v Haagu potvrdil, že vyhlášení nezávislosti Kosova bylo v souladu s mezinárodním právem, Moskva vzkázala, že „rebely“ podporovat nebude. Kauza Libye ale svědčí o tom, že právo může být v případě výhodných obchodních kontaktů mimořádně gumové. Kreml platil léta za spojence doživotního vůdce revoluce a poněkud pomateného plukovníka Muammara Kaddáfího. To by samo o sobě Moskvu nijak nediskvalifikovalo – koneckonců vrchní libyjský beduín stanoval před Elysejským palácem a nechal se hostit italským premiérem obklopeným mladičkými hosteskami.
Na rozdíl od Francie a Itálie, jejichž lídři rychle pochopili a obrátili, ale Rusko zaspalo. Dlouhou dobu váhalo s podporou libyjské Prozatímní národní rady s tím, že o záměrech nové přechodné vlády nikdo nic pořádně neví. Stačilo ale, aby se povstalci zmínili o lukrativních zakázkách na obnovu poničeného ropného průmyslu, a vida – prezident Dmitrij Medvěděv podepsal pět měsíců staré sankce Organizace spojených národů proti Kaddáfímu a minulý čtvrtek Kreml narychlo uznal legitimitu povstalecké vlády. Shodou okolností ve stejný den, kdy se do Paříže sjel nový libyjský establishment, aby odstartoval spojenecký závod o miliardy ukryté v ropě a obnově občanskou válkou zničené země.
Kdo chce zůstat ve hře, přihodil drobné všimné. Třeba David Cameron vypravil do Libye letoun s nově natisknutými libyjskými bankovkami v hodnotě 140 milionů liber, které si už plukovníkův režim nestačil v tiskárně vyzvednout. Nicolas Sarkozy zase uvolnil 1,5 miliardy eur ze zmrazených kont Kaddáfího. Však se také v Libyi objevily billboardy s nápisem Francie, děkujeme. Ruský medvěd si ale sotva protírá oči z diplomatického spánku a o ropné kšefty, které se rozdávají na konferenci „přátel Libye“, zřejmě definitivně přijde. Přispěchal sice s prosíkem, aby dobré obchodní vztahy z minulosti nezanikly, nicméně o tom, že by se z tripoliských reklamních ploch vedle Sarkozyho culil také Medvěděv, není prozatím známo nic.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).