Menu Zavřít

Rusnok je guvernérem ČNB. Zeman ho oficiálně jmenoval

25. 5. 2016
Autor: čtk

Prezident Miloš Zeman dnes jmenoval stávajícího člena bankovní rady, bývalého premiéra Jiřího Rusnoka (55) guvernérem České národní banky (ČNB). Ve funkci od července nahradí Miroslava Singera, kterému končí druhý šestiletý mandát a nemůže být znovu jmenován. Zeman mu dnes poděkoval za vykonanou práci.

Rusnok si kvůli jmenování guvernérem zkrátil své první funkční období člena bankovní rady. Zeman členem rady jmenoval Rusnoka v březnu 2014. Evropské právo vyžaduje, aby guvernér národní centrální banky byl jmenován alespoň na funkční období pěti let. Rusnok tak bude působit v radě ČNB do konce června 2022.

Prezident při jmenování vyzdvihl Rusnokovu dosavadní práci v nejrůznějších funkcích. Jeho mnohostranná zkušenost podle něj umožní snadnější komunikaci ČNB s prezidentem, vládou, odbornou i laickou veřejností. „Chtěl bych se vzepřít názoru, že větší komunikace podlamuje nezávislost České národní banky. Tyto dva jevy jsou k sobě indiferentní. Samozřejmě vím, že názory se ne vždy shodují, ale vždy jsem dával přednost odbornosti a zkušenosti před tím, aby někdo jenom papouškoval to, co si myslím já,“ řekl Zeman.

Rusnok: Na konec intervencí není doba
V současnosti není doba na to, aby Česká národní banka zpřísnila měnovou politiku, tedy například ukončila režim devizových intervencí. Po dnešním jmenování guvernérem ČNB to řekl Jiří Rusnok.

„My budeme pokračovat v takové měnové politice, která bude podporovat českou ekonomiku. Rozhodně není podle našich analýz doba na to, abychom zpřísňovali měnové podmínky, takže zatím signály pro takový krok (pozn. ukončení režimu devizových intervencí) nejsou. V tomto smyslu by politika měla být v nejbližším období kontinuální,“ uvedl Rusnok.

Svaz průmyslu a dopravy ČR dnes uvedl, že volbu Rusnoka jako guvernéra ČNB vítá a počítá s pokračováním dosavadní konstruktivní spolupráce s centrální bankou. „Je to dobrá volba. Věřím, že svou odbornou pouť zvládne precizně,“ uvedl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Podle Singera je Zeman pravděpodobně prvním prezidentem, který poděkoval odcházejícímu guvernérovi. „Možná, že vás překvapuje, že vám děkuje člověk, který vyjádřil hluboký nesouhlas s devalvací české koruny. Ale vážím si vašeho odborného stanoviska, třebaže s ním nesouhlasím,“ uvedl Zeman.

EBF24

Do bankovní rady míří Oldřich Dědek

Prezident Miloš Zeman chce na jaře 2017 jmenovat do bankovní rady České národní banky Oldřicha Dědka, vládního zmocněnce pro zavedení eura v České republice. Zeman to řekl na Žofínském fóru při debatě o zavedení eura.

Jiří Rusnok bude od vzniku současné ČNB v roce 1993 jejím v pořadí čtvrtým guvernérem. Jeho předchůdci byli Josef Tošovský, Zdeněk Tůma a Miroslav Singer. Minulý týden Zeman jmenoval od července novými členy bankovní rady České národní banky Vojtěcha Bendu (40) a Tomáše Nidetzkého (46). Kromě Singera totiž končí funkční období členovi bankovní rady Kamilu Janáčkovi. Ten byl jmenován členem rady tehdejším prezidentem Václavem Klausem k 1. červenci 2010.

Bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově politických opatřeních. ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Bankovní rada je sedmičlenná. Členové bankovní rady nesmějí zastávat funkci více než dvakrát.

Jiří Rusnok
Datum a místo narození: 16. října 1960, Ostrava-Vítkovice
Vzdělání: absolvoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické (1984)
Dosavadní funkce: člen Bankovní rady ČNB (od 1. března 2014); na starost dostal sekci licenčních a sankčních řízení a odbor ochrany spotřebitele; je zastáncem evropské integrace a přijetí eura
O možnosti, že by se Rusnok stal novým šéfem ČNB, hovořil Zeman již loni v březnu pro server iDnes.cz. Oslovení ekonomové tehdy doplnili, že je důležité, aby Rusnok pochopil a podpořil devizové intervence. Ty přitom Zeman trvale kritizuje. Podle Hospodářských novin z letošního dubna chce přitom Rusnok v intervencích ČNB pokračovat. Deníku řekl, že si umí představit i jejich další prodloužení až za polovinu roku 2017.
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).