Menu Zavřít

Růst důvěry podnikatelů a spotřebitelů pokračuje

28. 12. 2010
Autor: profit

ČSÚ včera vydal rychlou informaci s výsledky pravidelného měsíčního konjunkturního průzkumu za prosinec 2010. Tato zpráva uzavírá řadu 12 informací sledujících celkovou důvěru v domácí ekonomiku a zároveň poskytuje příležitost k prvnímu hodnocení celého roku 2010.

Foto: archív Profit

V průběhu předchozích jedenácti měsíců signalizovaly výsledky těchto průzkumů křehké oživování české ekonomiky. Z šetření ČSÚ vyplývá, že zmíněné oživování bylo výrazně diferencované a závislé zejména na vývoji poptávky po českém exportu.

Indikátor spotřebitelské důvěry v první polovině roku kolísal nad úrovní indikátoru důvěry podnikatelů, což souviselo především s poklesem nezaměstnanosti a nízkou inflací. V druhé polovině roku přešel do poklesu, který se v prosinci 2010 zastavil. Hlavním důvodem byly rostoucí ceny potravin a první dopady fiskálních úspor.

Průmysl - opora pozitivního vývoje

Důvěra podnikatelů se v průběhu roku postupně zvyšovala a zvláště v 2. pololetí dosáhla výrazně pozitivních hodnot. Rostl také zájem po další pracovní síle, bariéra nedostatečné zahraniční poptávky se snížila a ve zpracovatelském průmyslu bylo zaznamenáno oživení investic.

Tahounem pozitivního vývoje důvěry podnikatelů byl průmysl. Indikátor, s nepatrnými výkyvy, nepřetržitě rostl. Dařilo se zejména výrobě motorových vozidel, elektrotechnickému průmyslu a hutnictví. Zcela opačný vývoj byl v odvětví stavebnictví, kde indikátor, rovněž s nepatrnými výkyvy, nepřetržitě klesal. Pokles ve stavebnictví byl ovlivněn prudkým poklesem bytové výstavby (o více než 1/5) a v druhé polovině roku výrazným omezením financování inženýrských staveb.

MMF24

Vývoj v odvětví obchodu a služeb lze v roce 2010 označit za nestabilní a rozkolísaný. Růsty byly střídány poklesy.

Z konjunkturních průzkumů v závěru roku 2010 lze odvodit, že výše uvedené vývojové tendence budou pokračovat i v I. čtvrtletí následujícího roku, což podporuje i výsledek německého indexu podnikatelského klimatu IFO. Ten v prosinci 2010 dosáhl historického maxima. Oživení bude i nadále křehké, zejména z důvodu protisměrného vývoje v průmyslu a stavebnictví, a pokračujícího kolísání v odvětvích obchodu a služeb,“ komentovala výsledky konjunkturního šetření předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Podrobnou informaci Konjukturální průzkum za prosinec 2010 najdete na www.czso.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).