Menu Zavřít

Růst HDP Číny zpomalil na 6,7 procenta. Data mají své ale, míní experti

15. 4. 2016
Autor: ČTK

Růst hrubého domácího produktu (HDP) Číny v prvním čtvrtletí tohoto roku zpomalil na 6,7 procenta v porovnání s předchozím rokem. Jde o nejpomalejší růst od roku 2009, ale zhruba odpovídá očekávání většiny ekonomů. Míra nezaměstnanosti je zhruba 5,2 procenta. Většina analytiků čísla hodnotí střídmě, upozorňují na neřešené problémy.

Další dnešní data ale ukázala, že maloobchodní tržby, objem nových půjček, průmyslová výroba a investice do fixních aktiv byly lepší, než se čekalo. Maloobchodní tržby zrychlily v březnu růst na 10,5 procenta. Růst investic do budov, strojů a dalších fixních aktiv v prvním čtvrtletí meziročně zrychlil na 10,7 procenta. Trh počítal s růstem o 10,3 procenta. Výroba v průmyslovém sektoru stoupla o 6,8 procenta. Analytici počítali s růstem o 5,9 procenta.

“Uvedená data mají své ale. Za prvé musíte čínským číslům věřit - zvlášť HDP se prakticky neodchyluje od cílů stanovených komunistickou stranou a čínští soudruzi jsou rekordmani v rychlosti jeho výpočtu. V zemi s více než 1,3 biliony obyvatel tak máte na stole HDP už dva týdny po konci kvartálu,” komentuzje zprávu hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

Podpůrné balíky vlády v kombinaci s další měnovou expanzí konzervují Čínu v dnešním neudržitelném ekonomickém modelu

Druhým problémem podle Bureše je, že dnešní lepší čísla odrážejí do značné míry snahu čínské vlády a centrální banky podpořit ekonomiku. “Na tom by nemuselo být nic špatného. Problém je, že podpůrné balíky vlády v kombinaci s další měnovou expanzí konzervují Čínu v dnešním neudržitelném ekonomickém modelu,” míní ekonom.

“Podporují investice podniků a nové úvěry v ekonomice, jejímž hlavním problémem je přílišná závislost na investicích, necelých 50 % HDP, v kombinaci s nebezpečnou předlužeností soukromého sektoru. Další zrychlení úvěrů, kdy za první kvartál vzrostly o 25 % meziročně, není udržitelné v ekonomice, kde soukromý dluh přesahuje 200 % HDP a předlužené podniky stojí v jádru současných problémů, pokračuje Bureš.

Proto i stimulační balíky podle jeho názoru zaberou pravděpodobně pouze na “dobu určitou” a na jejich konci bohužel bude Čína ještě zadluženější: “Víc než další podporu investic a úvěrů by druhá největší světová ekonomika potřebovala seriózně řešit hrozbu předlužených “zombie” podniků, které se kvůli podpoře zaměstnanosti zatím nikdo neodváží zavírat.”

Dá se očekávat, že Čína vydrží v růstu okolo sedmi procent po celý rok a do deseti let se stane největší ekonomikou světa.

Odlišně od kolegy informaci z Číny vidí hlavní analytik tginvest.cz Petr Vlasák: „Dnes zveřejněná čísla o vývoji čínské ekonomiky se nemusí na první pohled zdát nikterak pozitivní. Růst HDP skoro sedm procent je ale přesto číslo, které může naprostá většina zemí jen tiše závidět. Čína je robustní ekonomikou, která navíc stále významně posiluje. Dá se očekávat, že Čína vydrží v růstu okolo sedmi procent po celý rok a do deseti let se stane největší ekonomikou světa.“

Snadné financování

Zahraniční ekonomové zdůrazňují úlohu finančního sektoru. Podle analytika Raymonda Yeunga ze společnosti ANZ mohou ekonomice do velké míry nadále pomáhat finanční služby, podobně jako tomu bylo v loňském roce. Naznačuje to výrazný růst poskytovaných úvěrů a nedávné oživení aktivity na poli primárních úpisů akcií.

„Opatrné ekonomické oživování je výsledkem relativně snadné dostupnosti financování v předešlém období,“ uvedl ekonom společnosti Founder Securities Jang Wej-siao.

Politicky nízká nezaměstnanost

Čínští statistici dnes také oznámili, že míra nezaměstnanosti zůstala v březnu na relativně nízké úrovni kolem 5,2 procenta. Bylo tomu tak navzdory opatřením na snižování kapacit v průmyslu, především ocelářském a důlním.

Kritici však poukazují na to, že mnoho propuštěných dělníků se z tradičních odvětví přesunulo na hůře placená místa ve státní sféře. To je prý sice dobré pro politickou stabilitu, na které záleží čínskému komunistickému vedení, je ale špatné pro růst mezd a výdaje spotřebitelů.

CIF24

„Dnešní data by neměla odvádět pozornost od skutečnosti, že strukturální problémy, kterým čínská ekonomiky čelí, zůstávají nevyřešené,“ napsal v komentáři ekonom analytické organizace Economist Intelligence Unit Tom Rafferty.

V uplynulém roce čínská ekonomika vzrostla nejpomaleji za 25 let. HDP se meziročně zvýšil o 6,9 procenta. Čínská ekonomika se delší dobu potýká se zpomalením. Vedení země se pokouší pozměnit model ekonomiky silně zaměřený na růst a export větším důrazem na udržitelnost služeb a soukromou spotřebu. Čínská vláda letos očekává celkový růst HDP o 6,5 až sedm procent.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).